Så gavnligt er det at vinterbade

Det er koldt, frygteligt – og helt utrolig dejligt. Ja, vi taler om vinterbadning, hvor du sænker din varme krop ned i koldt vand og oplever, hvordan kuldechokket får alle tanker om møder, ægteskabeligt fnidder og netbank til at fordufte på et splitsekund.

Men hvad sker der ellers af dejlige sager? Nogle af dem, der ved det, er associate professor Camilla Scheele og kandidat i sundhedsvidenskab og forskningsassistent Susanna Søberg fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, der netop nu i gang med at undersøge, om vinterbadning ligefrem kan føre til øget stofskifte og vægttab.

Derfor er din gåtur genial motion – læs mere her

– Man ved, at det brune fedtvæv bliver stimuleret af kulde, og da det brune fedt forbrænder energi i modsætning til det hvide, der lagrer energi, vil vi gerne finde ud af, om man ved kontinuerlig aktivering af det brune fedt – altså ved jævnlig vinterbadning, kan stimulere energiforbrændingen, siger Susanna Søberg, der endnu ikke kan give os svaret på, om vi kan tabe os af at hoppe i det kolde vand (vi venter i spænding!).

Til gengæld kan hun fortælle, hvad andre forskere har fundet ud af, når det kommer til, hvilke gode ting det kolde vand kan føre med sig:

Ekspert om kostråd: En fødevare kan ikke i sig selv være sund eller usund

– Man ved, at folk, der vinterbader, føler sig høje bagefter, og at det skyldes, at kroppen udløser endorfiner, når den kommer i det kolde vand. Man bliver simpelthen høj på hormoner. Derudover er der også mange vinterbadere, der mener, at de har et bedre immunforsvar, fordi de vinterbader. Og man har også set, at vinterbadere har færre sygedage, og at de føler sig sundere. Men man ved ikke, om det er er sundheden, der fører til vinterbadning, eller vinterbadningen, der fører til sundhed. Men hvis det skulle være sådan, at vinterbadning styrker immunforsvaret, så kunne en forklaring være, at vinterbadning udløser stresshormoner, der aktiverer immunforsvaret.

Migræne: Sådan kommer du den i forkøbet

– Derudover er der også beskeden forskning, der viser, at vinterbadning måske kan forebygge hjerte-kar-sygdom – måske fordi det kolde vand får de ydre blodkar til at trække sig sammen, hvilket sender mere blod til de indre organer. Ligesom der også er en undersøgelse, der viser, at vinterbadning måske kan øge insulinfølsomheden og dermed måske mindske risikoen for sukkersyge, fortæller hun og understreger, at der stadig mangler forskning på området.

Men indtil den er klar, kan vi jo sætte vores lid til dem, der rent faktisk hopper i det kolde vand, og her meldes der om humørstigninger, mindre sygdom, mindre stress, færre smerter, øget kropsglæde, og, ja, vi kunne blive ved. Men man er nok nødt til at prøve det selv for at vide, hvad det gør ved én.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1