Blærebetændelse: Myter og fakta om kulde, tranebærjuice og sexbakterier

Blærebetændelse er for mange kvinder et tilbagevendende problem, der i perioder gør livet lidt mere surt og besværligt, end det behøver at være. Men hvorfor får vi blærebetændelse, er der noget, vi kan gøre for at undgå det, og hvilke facts om blærebetændelse er rent faktisk myter?

Nyheds- og livsstilssitet MY DAILY SPACE har snakket med Jenny Dahl Knudsen, der er overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital og ekspert i, hvordan blærebetændelse opstår, hvordan man behandles, og hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for infektion.

Læs også på MY DAILY SPACE: Ondt i maven? Her er 5 tips til en rolig feriemave

Symptomer og årsager til blærebetændelse
Hvis du oplever en langt større eller pludselig tissetrang end normalt, og det samtidig svier, når du tisser, er det symptomer på, at du har urinvejsinfektion.

Yderligere kan din urin være uklar, plumret og ildelugtende, eller du kan opleve smerter henover venusbjerget, fortæller Jenny Dahl Knudsen, der også tilføjer, at mange kvinder anser blærebetændelse som en meget generende infektion:

– Vi er i gang med at foretage en større undersøgelse om urinvejsinfektion, og her er der mange kvinder, der fortæller, at de ser blærebetændelse som en virkelig ubehagelig infektion, der har indflydelse på både deres sociale liv og arbejdsliv.

Hvis du  har oplevet at have blærebetændelse, vil du med stor sandsynlighed give de mange kvinder i Jenny Dahl Knudsens undersøgelse ret: Den intensiverede tissetrang kan være utrolig forstyrrende for din hverdag, og smerten i underlivet ved vandladning er heller ikke noget at råbe hurra for. Men hvad er årsagen til, at vi får blærebetændelse?

– Meget kort sagt er årsagen bag blærebetændelse vores konstruktion og anatomi. Kvinders urinrør er kort og ligger tæt på endetarmen. Det er ofte tarmbakterier, du får urinvejsinfektion af, hvilket betyder, at der ofte vandrer bakterier fra tarmen, typisk colibakterier, op i urinrøret og videre op i blæren. Der skal altså bakterier til, for at man kan få en urinvejsinfektion, fortæller Jenny Dahl Knudsen.

Det forklarer også, hvorfor infektionen rammer kvinder hyppigere end mænd: Jo kortere afstanden er mellem urinrør og endetarm, jo højere risiko for blærebetændelse.

Læs også på MY DAILY SPACE: 14 ting, du kender, når du har menstruation

Søg læge
Hvis du mistænker en urinvejsinfektion, bør du i første omgang drikke en masse væske. Hvis det ikke mindsker symptomerne i løbet af ganske få dage, skal du tage kontakt til din praktiserende læge, der med en urinprøve kan diagnosticere, hvorvidt du har blærebetændelse eller ej.

– Din egen læge kan foretage en urinprøve, hvor det hurtigt kan konstateres, om du har bakterier i din urin. Hvis undersøgelsen viser, at din urin indeholder betændelsesceller – det er de hvide blodceller – så er blærebetændelse ret sandsynlig. Men først og fremmest skal man se på, om de kliniske symptomer, kvinden beskriver, passer, forklarer Jenny Dahl Knudsen.

læge, konsultation, blærebetændelse, urinvejsinfektion, infektion, årsag, behandling
Lægen diagnosticere din blærebetændelse på baggrund af en urinprøve. (Foto: All Over)

Hvis lægens undersøgelse viser, at du har bakterier i urinen, vil du få udskrevet en recept på antibiotika, der virker på 90 procent af de bakterier, der kan være årsag til blærebetændelse. Men hvad med de sidste 10 procent?

– Hvis symptomerne ikke forsvinder, eller du gentagne gange rammes af blærebetændelse, er du nødt til at få foretaget en ny undersøgelse, der identificerer, præcis hvilke bakterier der er tale om, og den slags undersøgelser bliver foretaget på et laboratorium. Her kan det konstateres, om bakterierne er mere hårdføre eller resistente overfor den almindelige antibiotika, og der derfor skal andre midler i brug, fortæller Jenny Dahl Knudsen.

Kan blærebetændelse forebygges?
Eftersom kvinder har et kort urinrør, og bakterier fra endetarmen er den primære årsag til blærebetændelse, kan infektionen i visse tilfælde være uundgåelig. Men der er alligevel nogle ting, man kan være ekstra opmærksom på for at mindske risikoen for blærebetændelse:

– Det er meget vigtigt at have en god hygiejne. Det er også vigtigt for kvinder at være opmærksom på, hvordan man tørrer sig, når man har været på toilettet. Her er det centralt at undgå, at der kommer afføring mod urinvejsåbningen, da bakterierne fra endetarmen således har større sandsynlighed for at vandre op i urinrøret, siger hun og fortsætter:

– Det bedste middel er simpelthen at drikke en masse vand og at tømme sin blære ordenligt, når man går på toilettet. Det er vigtigt at få tisset ordenligt igennem og ikke bare få det hurtigt overstået, fordi man har travlt.

Læs hele artiklen på MY DAILY SPACE, og få helt styr på, hvad der er myter og fakta.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1