Det skal du vide om forkølelse – og få gode råd til at undgå den

Der er ikke nogen mirakelkur, der kan kurere en forkølelse, mener tv-lægen Peter Qvortrup Geisling.

Vi møder dem over det hele – og særligt når kulden har bidt sig fast, og blæst og regn gør hverdagen grå. Vi møder dem i bussen, på gaden, når vi henter ungerne i børnehaven og på arbejdet. Folk, der er forkølede.

Og når man taler forkølelse og snot, som er en af forkølelsens naturlige følgesvende, så bliver man ofte præsenteret med en masse påstande om, hvad der er skyld i forkølelsen, hvad det er udtryk for, og hvordan vi kommer det til livs.

Forbered dig på forkølelse – Faktisk er 71 procent af os danskere forkølet mindst én gang om året

Vi har bedt tv-lægen Peter Qvortrup Geisling om at gå forkøleles-myterne igennem. Helt overordnet forklarer han dog, at der ikke er en magisk løsning, når endelig forkølelsen og de løbende næser har sat sig fast.

– Der er ikke nogen mirakelkur, der kan kurere en forkølelse. Man kan gøre noget for at dæmpe symptomerne, og man skal sørge for at undgå at udsætte andre for smitte.

Man siger faktisk, at det tager en uge at komme over en forkølelse, og at det tager syv dage, hvis man forsøger at behandle sig ud af en forkølelse. Og så er vi jo lige vidt, siger Peter Qvortrup Geisling.

Er en forkølelse et udtryk for dårligt immunsystem?
Nej, overhovedet ikke. Nærmere tvært imod. Der findes en sværm af forskellige forkølelsesbakterier, og man bliver smittet, fordi man bliver udsat for disse bakterier.

Enten fordi man rører ved noget, som en forkølet har rørt ved, eller fordi man bliver udsat for bakterierne i luften. Hvis man eksempelvis bliver nyst ind i hovedet.

10 madvarer der kan nedsætte følelsen af stress

Kan man holde forkølelsen for døren ved med hyppig håndvask?
 Ja, det kan man. Håndvask er noget af det allervigtigste, hvis man vil forebygge smitte af nogle af de mange forskellige infektioner, der eksempelvis florerer i en dagsinstitution.

Hvis man fryser, bliver man lettere forkølet
Kulde kan ikke i sig selv fremkalde en forkølelse. Det, der er afgørende for, at vi bliver forkølet, er, at vira er til stede. Og det er den ikke nødvendigvis, fordi det er koldt.

Bliver man mere forkølet om vinteren end om sommeren?
I udgangspunktet nej, men når der så alligevel er flere, der er forkølede om vinteren end om sommeren, kan en af forklaringerne være, at vi er mere indenfor, når det er koldt. Og jo tættere mennesker er på hinanden, jo større er risikoen for at blive smittet med en forkølelse.

Kan udluftning forhindre en forkølelse?
Nej, det kan det ikke. Det er dog altid en god ide at lufte ud, men det kan ikke være med til at stoppe forkølelse i at smitte.

Er snottet udtryk for betændelse?
Ja, det er det. Det, der sker, når vi bliver smittet med en forkølelse, er, at vores slimproducerende celler rammes af en infektion, og så begynder de at skrue helt op for slimproduktionen.

I starten er slimet, eller snottet om man vil, helt klart. Efter noget tid bliver slimet gult, og til sidst bliver slimet grønt. Så grønt slim er altså et tegn på, at man er i slutningen af en forkølelse.

Hjælper saltvand mod snot?
Saltvand hjælper ikke i forebyggelsen af en forkølelse, men der er nogen, der vælger at bruge saltvand som et alternativ for en næsespray.

Må små børn få næsespray?
 Næsespray er mest til voksne, men der findes specielle dråber, som man kan bruge, hvis helt små børn er forkølet. Hvis man kan mærke, at ens barn er helt tilstoppet, så kan man med fordel bruge disse dråber, så barnet kan få en friere passage gennem næsen.

Smitter forkølelse mere end en influenza?
Helt overordnet er det sådan at en forkølelse ikke smitter i lige så høj grad, som en influenza gør. Men da der findes mellem 50 og 100 forskellige forkølelsesbakterier, hvilket er langt flere, end der findes influenzabakterier, så er der flere, som bliver smittet med forkølelse end influenza.

En anden sygdom, der er forbundet med vinterhalvåret, er influenzaen. På femina.dk kan du finde en række råd til, hvordan du undgår at blive smittet, og hvordan du undgår at smitte andre, hvis du allerede er ramt af influenzaen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1