Gode råd til, hvordan du kan undgå eller udrydde fladlus

Fladlus er nogle små sataner: Parasitter, som giver kløe og rødme i dit underliv. De er en irritabel og ulidelig kønssygdom, som ingen ønsker sig.

Du kan selv sikre dig mod dem ved at følge disse råd for, hvordan du undgår dem — eller hvis du har fået dem, hvordan du så udrydder dem.

Hvad er fladlus? Sådan får du dem, og sådan føles det
Fladlusen er et lille insekt, som lever i vores kønshår eller i armhulerne. Insektet er en til to millimeter langt og har en gullig og sort farve.

Det er karakteristisk ved de store kløer, som de bruger til at holde fast om kønshårene — du kan dog kun se kløerne, hvis du kigger gennem et mikroskop.

De lever af vores blod ligesom almindelige lus og formerer sig ved at lægge æg. Fladlusene er dog ret sjældne, fordi flere trimmer eller intimbarberer sig forneden — det kan de ikke overleve i.

Læs også på MY DAILY SPACE: Mange kvinder ved ikke, hvordan de ser ud forneden. Få en guidet tour i din vagina

Er du begyndt at klø rigtig meget forneden? Kløe omkring kønsdelene er et symptom på, at du har fået fladlus. Der går altid et par uger efter du er blevet smittet, før kløen opstår, og de har fundet sig til rette i dit underliv.

Det vil klø meget mere, hvis du er fugtig og varm — som var du lige kommet ud fra badet eller ligget under en varm dyne.

Du bliver kun smittet med fladlus, hvis du har sex eller sover i det samme sengetøj som en, der har fladlus. Du skal altså have nærkontakt med en, som allerede er smittet med kønssygdommen for at få den.

Undgå de små kløende sataner
Hvis du vil undgå at blive smittet, er det vigtigt, at du kan begrænse antallet af sexpartnere eller sikre, at du og din partner ikke kan smitte hinanden, før I har sex — ved for eksempel at spørge hinanden om det.

Du kan samtidig sørge for at trimme eller intimbarbere dig forneden, så du mindsker risikoen for at få fladlus, eller for at de overlever i din kønsbehåring.

Læs også på MY DAILY SPACE: Kvinders forskelligheder: Nogen har et g-punkt, andre har ikke 

Sådan udrydder du dem, hvis du er blevet smittet
Fladlusene lever godt i dit underliv, hvis ikke du sørger for at søge hjælp. Bliv behandlet, så du mindsker risikoen for spredning af fladlus. De kan behandles ved medicin, som kun udskrives af speciallæger og hospitaler — søg derfor hjælp hos din læge.

Du skal også sørge for at få vasket alt: Sengetøj, undertøj og så videre. Der kan nemlig være levende fladlus tilbage i dit varme og fugtige sengetøj, håndklæder og tøj, selv om du har fået behandling.

Så pas på jer selv derude, og sørg altid for at være opmærksom på de forskellige signaler, jeres underliv giver.

Læs også på MY DAILY SPACE: Kvinders vaner: 10 ting, alle kvinder gør, men ikke snakker om

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.