Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Boost din sundhed med friske krydderurter

Friske krydderurter bugner af vitaminer, mineraler og antioxidanter og har i tusinder af år været brugt til fremstilling af naturmedicin.

Og måske endnu vigtigere er det, at krydderurterne forbedrer smagsoplevelsen af et måltid, hvilket øger din efterfølgende følelse af mæthed og tilfredsstillelse.

Det forklarer Sofia Sommer, der er ernæringsøkonom.

– Skift mellem typerne af de friske krydderurter, så du får glæde af deres forskellige positive egenskaber og de varierende smagsoplevelser, skriver hun.

Dyrk disse 5 vinterhårdføre krydderurter i din egen køkkenhave – se hvordan på isabellas.dk

Her får du en oversigt over, hvad de forskellige krydderurter siges at gøre gavn for:

Basilikum er betændelseshæmmende og siges at have positiv indflydelse på uren hud. Derudover viser nyere forsøg, at basilikums sammensætning af æteriske olier har en hæmmende virkning på udvikling af cancerceller.

Citronmelisse siges at dæmpe uro og søvnbesvær og lindre kramper. Desuden har citronmelisse en antibakteriel effekt. Dild har efter sigende en positiv effekt på mavesygdomme, kvalme og søvnløshed.

Mynte er fordøjelsesfremmende, virushæmmende og bakteriedræbende. Herudover siges det at lindre både forkølelse, influenza, hovedpine, generelle smerter og kvalme.

3 geniale øvelser, der hjælper dig af med hovedpinen – se dem på familiejournal.dk

Oregano indeholder bakteriehæmmende stoffer. Desuden virker det positivt på fordøjelsen og modvirker hovedpine og forkølelse.

Persille menes at virke vanddrivende og bliver blandt andet brugt som naturlægemiddel mod urinvejsinfektioner og væskeophobninger. Tygning af persille har en positiv effekt på dårlig ånde forårsaget af løg, hvidløg og alkohol.

Purløg er godt for fordøjelsen, har en appetitregulerende effekt og virker også mod forhøjet blodtryk. Rosmarin er et fordøjelsesfremmende middel og stimulerer både kredsløb og nerver, ligesom det er bakteriedræbende og siges at lindre hovedpine.

Se, hvorfor du bliver snydt af de nemme slankekur, på familiejournal.dk

Timian anvendes mod hoste og ondt i halsen, da timian virker bakteriedræbende og samtidig siges at have slimløsende effekt.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes