Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Det skal du vide om naturens svampe

Du kender kantarellerne, rørhattene og ager-champignonerne, men der findes et hav af andre svampe, som også egner sig fint i madlavningen.

Og så er der dem, som du aldrig så meget som må overveje at bruge i køkkenet!

Hvordan sikrere du dig, at svampen ikke er giftig?
Vil du kaste dig ud i svampejagt i skoven, så er det ifølge svampeeksperterne ikke nok at kigge på svampens udseende. Nogle af de mest farlige svampe kan til forveksling ligne de mest brugte i køkkenet, og end ikke smagen kan fortælle dig, om en svamp er giftig.

  • Den snehvide fluesvamp smager som en almindelig svamp, så man kan ikke vurdere, om den er giftig ud fra smagen, siger seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun fra det norske site Giftinformasjonen og forklarer, at man først seks til 24 timer efter at have spist svampen kan få kraftig diarré, opkast og mavesmerter.

Hvorfor er nogle svampe giftige? Få svaret på ISABELLAS

Hvilke svampe skal du gå efter?
Svaret er klart ifølge Jens H. Petersen, der er forsker og ekspert på området, og som har undervist i svampe ved Aarhus Universitet. Hvis ikke du kender svampen og føler dig helt sikker på bestemmelsen, skal du undgå den. Derudover giver han følgende råd inden du kaster dig ud i svampejagt og – spisning:

  • Brug kun unge, friske frugtlegemer.
  • Spis kun rå svampe, når der under arten udtrykkeligt står, at den må spises rå – en del arter er ufordøjelige eller smågiftige uden gennemvarmning.
  • Start altid forsigtigt ud med nye spisearter – du kunne jo være allergisk.

Se Mad & Boligs guide til spiselige svampe her!

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes