Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Kender du risikoen? Så meget kan solen skade dine øjne

Husk nu at passe på solens stråler.

Husk nu at passe på solens stråler.

Foråret og sommeren kalder på lysere tider og solbriller.

Men hvor rigtigt mange danskere investerer i et par solbriller, fordi de synes, det er et smart modetilbehør, er det de færreste, der bevidst gør det for at beskytte øjnene mod solen og passe på dens skadelige virkning på øjnene.

Undersøgelse om øjenskader
Optikerforeningen undersøgte allerede for fem år siden danskernes viden om uv-stråler og øjne ved at spørge 1.015 i alderen 18-74 år.

Her svarede 75 procent, at de faktisk ikke ved, hvad uv-stråler betyder for eventuelle øjenskader. Og selv om vi i dag skriver 2018, er der ikke meget, der tyder på, at budskabet er nået ud til befolkningen.

– Det er min oplevelse, at de fleste danskere ikke ved ret meget om, at øjnene er særligt udsatte for solskader. En del af forklaringen er, at de gængse solkampagner ikke har ret meget fokus på solbriller, siger øjenlæge Maria Christiansen Kyhn, øjenlæge, ph.d. og seniorkonsulent ved Øjenklinikken på Rigshospitalet.

Det bakker formand for Optikerforeningen, Per Michael Larsen, op om.

– Det er også vores opfattelse, at vi er et pænt stykke vej fra at få lært danskerne, at det er en god idé at bruge solbriller, så det er utroligt vigtigt, at både optikere, øjenlæger og Kræftens Bekæmpelse står sammen om at få spredt budskabet til flest muligt, siger han.

Solhat og solbriller er bedst
Selv om Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens årlige Solkampagne allerede hviler på forbogstavet S med de tre slagord “Skygge, Solhat og Solcreme”, har solbrillerne endnu ikke fået foldet sig helt ud i rækken af gode sol-råd. Men som noget nyt bliver solbriller nu både nævnt og fremhævet i kampagnen.

– Vi anerkender absolut, at det er fornuftigt at bruge solbriller. Vi opfordrer blot til, at solbrillerne bruges sammen med solhatten, fordi solhatten giver skygge på et større område af kroppen end solbrillerne – nemlig ansigt, skuldre, nakke og isse, siger Peter Dalum, der er projektchef på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Solkampagnen har nemlig fokus rettet på at minimere udviklingen af modermærkekræft. En kræftform, hvor Danmark indtager en kedelig femteplads på listen over lande med flest tilfælde modermærkekræft i verden. Hver dag får 44 danskere konstateret kræft i huden i følge Kræftens Bekæmpelse.

– Vi kommer ikke udenom, at vi med vores lyse hud og knap så heldige adfærd i solen er særligt udsatte. Danske kvinder indtager en tredjeplads i verden i forhold til hyppigheden af modermærkekræft, og det viser, at vores adfærd langt fra er god nok, påpeger han og henviser til Kræftens Bekæmpelses egen statistik, der viser, at 1.212 danske kvinder hvert år får konstateret kræft i huden.

Solskoldning en del af opvæksten
Den væsentligste årsag til, at antallet af modermærkekræfttilfælde er steget så voldsomt er, at vi i løbet af 1970’erne og 1980’erne fik skruet op for solferierejserne – og solarieturene – uden at huske solcremen med den høje faktor.

– Dengang var det det nærmest en naturlig del af opvæksten, at man blev forbrændt mindst én gang i livet. Heldigvis er vi blevet lidt klogere og bedre til at passe på vores egne børn, siger han.

Mens Kræftens Bekæmpelse har sit primære fokus rettet mod forebyggelse af modermærkekræft, er det dog ikke først og fremmest den sygdom i og omkring øjnene, øjenlæge Maria Christiansen Kyhn har sin opmærksomhed på.

Læs resten af artiklen på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes