Er der sprøjtegiftrester i vin?

Ved de årlige stikprøvekontroller er der fundet spor af forskellige sprøjtegifte i hver anden flaske konventionelt dyrket vin. Til gengæld er der ikke fundet giftrester i økologiske vine.

Ved forsøg med den mest følsomme dyreart finder man frem til den dosis af sprøjtegiften (mg/kg legemsvægt), der ikke skader dyrenes helbred ved daglig indtagelse gennem flere generationer.

Den for dyrene uskadelige dosis divideres med en sikkerhedsfaktor på 100 for at nå frem til ADI (Acceptabel Daglig Indtagelse): den dosis en person vil kunne indtage livet igennem uden problemer.

Resultaterne danner grundlag for fastlæggelse af den maksimale restmængde af et pesticid (MRL), der må være i en given føde- eller drikkevare.

Cape Towns vinstokke tørster – men økologi hjælper

Giftvirknig er minimal
Ved at lægge mængden af alle typer pesticidrester i vores føde- og drikkevarer sammen når DTU Fødevareinstituttet frem til et risiko-indeks for voksne.

Pesticidrester i rødvin udgør 3 procent. af det samlede indeks, mens pesticidrester fra ikke-økologiske æbler til sammenligning udgør 39 procent.

Ved mådeholden nydelse af konventionelt dyrket rødvin vil man indtage 8,4 mikrogram pesticidrester pr. dag.

Der skal drikkes 10.000 liter vin for at indtage et enkelt gram pesticid, hvilket får syntetiske sprøjtemidlers giftvirkning til at blegne i forhold til vinens indhold af alkohol, hvis dødelige dosis ligger på 5-8 g/kg legemsvægt.

Godt en liter spiritus indtaget over et kort tidsrum vil kunne gøre det af med en normal voksen.

Fødevarestyrelsen vurderer fortsat at de pesticidrester, der kan forekomme i føde- og drikkevarer på det danske marked, ikke bør give forbrugeren anledning til bekymring.

Men vil man undgå rester af syntetiske sprøjtemidler, er økologiske produkter det sikre valg lige fra økologiske æbler til økologisk rødvin.

Vi drikker vin ved forkert temperatur

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.