Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Det sker der med dig, når du går i overgangsalderen

Der sker mange ting med dig, når du går i overgangsalderen Her får du aflivet nogle myter.

Der sker mange ting med dig, når du går i overgangsalderen Her får du aflivet nogle myter.

Overgangsalderen, menopause, klimakteriet. Kært barn har mange navne, og uanset, hvad du kalder den, er overgangsalderen en uundgåelig del af kvindelivet.

Alligevel er det også en tid, som er omgærdet af myter, manglende viden og tabu.

En undersøgelse foretaget af Femarelle, der laver lægeanbefalet kosttilskud til kvinder i overgangsalderen, viser, at 49 procent af danske og svenske kvinder ikke snakker med nogen om deres overgangsalder. Ikke engang deres partnere.

Det er synd. For i takt med, at vi bliver ældre, lever vi også længere tid med en krop, der påvirkes af overgangsalderen.

Og hvorfor bruge et halvt liv på at være trist, mangle viden og føle sig ensom over noget, der er helt naturligt og måske vigtigst af alt i vid udstrækning kan afhjælpes?

Det er der ingen moderne kvinder, der har tid til – vi har jo et liv, der skal leves.

Så læs med her, og bliv klogere på, hvad der sker, når du går i overgangsalderen og ikke mindst, hvilken ny behandling der begejstrer nogle af Europas førende gynækologer.

Hvorfor går du i overgangsalderen?
Alle kvinder fødes med de æg, vi skal bruge resten af livet. Der kommer ikke flere til undervejs, tværtimod falder antallet af æg i æggestokkene måned for måned. Hver gang kroppen udstøder et æg, får vi menstruation – det tror jeg, de fleste kvinder er med på.

Årsagen til, at du går i overgangsalder er, at du ikke har flere levedygtige æg tilbage. Det er ikke sådan, at du bare brat stopper med at have ægløsning og menstruation.

Med tiden bliver dine ægløsninger mere og mere uregelmæssige. Det er derfor, det kan blive sværere at blive gravid, når du bliver ældre – simpelthen fordi du ikke frigiver æg lige så ofte.

Når der ikke er flere æg, der skal stimuleres til at rejse videre ud i livmoderen for at blive befrugtet, begynder din krops produktion af kønshormonet østrogen at falde.

Det betyder, at slimhinden i livmoderen stille og roligt bliver mindre og mindre fortykket, og dine menstruationer begynder gradvist at stoppe.

Pre-overgangsalder
Ligesom der er forskel på, hvornår vi går i puberteten og får menstruation, er der også forskel på, hvornår vi bevæger os hen mod overgangsalderen. Det er dog en god rettesnor, at hvis ikke du er begyndt at vise tegn på klimakteriet i midten er fyrrerne, så sker det nok snart.

Begynder du at vise tegn på overgangsalderen i 30’erne, og du gerne vil have børn, er det en god ide at snakke med din læge.

Processen, hvor du gradvist har færre ægløsninger, kan tage flere år. Dette kaldes pre-overgangsalder. Du vil også opleve, at dine menstruationer bliver mere uregelmæssige.

De kan komme mere adspredt, kan være mildere, eller også kan du opleve større blødninger end tidligere.

Du kan også opleve de mere omtalte tegn på overgangsalder: Hedeture, humørsvingninger, tydeligere PMS-symptomer.

Det kan også være, at du ikke rigtig oplever det. Igen er oplevelsen meget individuel.

Læs hele artiklen på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes