Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Sommer fyldt med kalorier – se, hvor meget du skal motionere for at forbrænde dem

Solen står højt på himlen, hyggen breder sig, pludselig er der grillaften hver anden aften, og antallet af besøg til strande og forlys­telsesparker stiger stødt. Det samme gør indtaget af relativt kalorieholdige lækkerier.

Sommeren er for de fleste årets hyggeligste periode, men det er også den dyreste i forhold til ekstra centimeter fedt rundt om livet, medmindre du samtidig øger mængden af motion markant.

En gammeldags vaffelis fra strandkiosken kræver eksempelvis en time og 11 minutters gåtur i en storby for en kvinde at forbrænde.

En typisk grilltallerken med pølser, brød, kartoffelsalat og tilbehør koster mere end halvanden times havearbejde for en mand.

Se det store “motions-menukort” her

Det viser beregninger, som ernæringsekspert og kostvejleder hos Bodycomp, Martin Kreutzer, har foretaget for Søndagsavisen.

»Sommeren er generelt grel, fordi den strækker sig over lang tid, og vi har så mange lyse timer at hygge i. Det kalder på at grille, at få en kold is, og pludselig bliver det til rigtigt mange dage i træk, hvor man skejer ud, leger ferie og får en masse ekstra kalorier ind. Det er klart den periode på året, hvor flest har problemer med vægten,« siger Martin Kreutzer.

Der er kalorier i ‘kaloriefri’ og alkohol i ‘alkoholfri’ varer

Man skal lette rumpen
En af de største udfordringer er, at vi har langt sværere ved at være opmærksomme på kalorieindtaget, når solen skinner.

»Når man spiser en magnum, kan det jo virke helt nedkølende og let, fordi det er så varmt. En gang koldskål til dessert virker overhovedet ikke tungt – nærmest opfriskende – selv om det svarer til trekvart portion aftensmad. Så det går hen i det ubemærkede, selv om det er ret kalorietungt,« siger Martin Kreutzer og uddyber:

»Om vinteren sidder vi indenfor og spiser tungere retter, og der er vi med det samme opmærksomme på, at det er noget, man ikke skal spise for meget af. Men det oplever vi ikke på samme måde om sommeren, så det er sværere at styre,« siger Martin Kreutzer.

Der er dog én fordel ved sommervejret, og det er, at der er langt rigere mulighed for at bevæge sig.

Vi har her i artiklen foretaget udregninger for, hvor lang tid du skal bruge på forskellige aktiviteter for at forbrænde nogle af de ekstra kalorier.

»Der er jo rigtig mange muligheder for at smide de ekstra kalorier igen, men det kræver altså, at man lader være med at ligge på langs i solen hele dagen og rent faktisk letter rumpen.«

Se det store “motions-menukort” her

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes