5 tegn på, at dit barn har brug for at få tjekket synet

45 minutters aktivitet udenfor i dagslyset kan formentlig forebygge synsproblemer hos dit barn, forklarer Kristian Lundberg, forsker ved SDU, over for Optikerforeningen.

Børns synsproblemer kan bunde i både langsynethed og nærsynethed – ligesom hos voksne. Alligevel stikker nærsynethed særligt ud, og inden for de næste 30 år vil op mod hver anden af jordens befolkning være nærsynet, lyder prognosen.

Sundhedsråd forvirrer danskerne – se, hvilke du bør følge

For mange timer foran en computerskærm, tablet og mobiltelefon bliver typisk nævnt som de mest sandsynlige årsager. Men mangel på motion og udendørsaktivitet er også kommet i søgelyset i forhold til børns syn. Men faktisk kan nøglen meget vel ligge begravet et sted midt imellem det hele.

– I vores systematiske litteraturstudie bemærkede vi også flere teorier om børns øget forbrug af computer, tablets og mobiltelefoner som årsag til det stigende antal børn med nærsynethed. Men vi fandt altså ikke noget i vores forskning, der understøtter den teori. I princippet er det derfor underordnet i forhold til udvikling af nærsynethed, om du løber rundt udenfor i dagslyset og spiller fodbold, hopper i sjippetov eller arbejder på computer. Dit barn skal bare opholde sig mere udenfor, lyder rådet fra Kristian Lundberg.

Ekspert: Strikse opdragelsesmetoder gør børn til bedre løgnere

Gå udendørs
Kristian Lundberg er som forsker tilknyttet Forskningsenheden for Oftalmologi ved Klinisk Institut på SDU og Øjenafdelingen ved OUH har lavet en ph.d.-afhandling ”The CHAMPS Eye Study”, som på verdensplan er den hidtil mest omfattende om nærsynethed og fysisk aktivitet.

– I seks år fulgte vi 300 børn, som vi udstyrede med en skridttæller. Vi kiggede på deres fysiske aktivitetsniveau for at se, om der er nogen sammenhæng med nærsynethed, men undersøgelsen viste, at fysisk udfoldelse i sig selv ikke gav nogen beskyttende effekt, forklarer han.

– Vores forskning peger på, at det er udendørs ophold, der beskytter øjet mod nærsynethed. En af de herskende forklaringer er, at når sollyset rammer øjet, sætter det gang i en række biokemiske signaler, der blandt andet frigiver stoffet dopamin, som hæmmer væksten af øjet. Og det nærsynede øje er netop kendetegnet ved, at det har vokset sig for langt, påpeger Kristian Lundberg.

En anden teori er, at når man opholder sig udenfor, indstiller man øjet i at se langt. Det betyder, at øjet udendørs overvejende får synsindtryk fra objekter på længere afstand og derfor ikke skal krumme linsen i samme grad.

5 gode råd: Sådan undgår du, at dit skolebarn får rygskader

5 TEGN PÅ, AT BØRN HAR BRUG FOR AT FÅ TJEKKET SYNET

HOVEDPINE OG TRÆTHED
Hovedpine kan være et symptom på synsproblemer. Hvis barnets øjne anstrenger sig for at læse, spændes muskulaturen i og rundt om øjnene mere, og det kan give hovedpine. Et barn, der samtidig er mere træt og uoplagt end andre børn på samme alder, viser tegn på synsproblemer.

BLINKER MEGET
Hvis dit barn blinker meget, kan det være tegn på, at det har problemer med synet. De mange blink gør barnets øjne irriterede, og barnet skal derfor bruge ekstra mange kræfter på at fokusere og se klart.

KNIBER ØJNENE SAMMEN ELLER SKELER
Kniber barnet øjnene sammen for at se ting på afstand, kan det være tegn på, at der er problemer med synet. Det samme kan et barn, som skeler på øjnene og har svært ved at styre og koordinere sine øjne.

HAR SVÆRT VED AT KONCENTRERE SIG
Hvis barnet skal bruge kræfter på at fokusere for at se optimalt, bliver det ekstra træt og mister derfor hurtigt koncentrationen, hvilket smitter af på lysten til at læse og lave lektier. Vær også opmærksom, hvis barnet fortæller, at bogstaverne flyder ud.

PROBLEMER MED MOTORIKKEN
Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis synet ikke fungerer optimalt, har et barn typisk svært ved at koordinere sine bevægelser. Fx ved at spilde mere, når det spiser og drikker, ved at snuble og gå ind i ting, eller ved at have svært ved at gribe en bold og slå kolbøtter. Et andet tegn er, hvis barnet hurtigt bliver svimmel eller køresyg.

Kilde: Optikerforeningen

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.