Sandt eller falsk? 5 myter om svinekød

Fedtmæssigt handler det i høj grad om, hvilken udskæring fra svinet du vælger at spise.

Fedtmæssigt handler det i høj grad om, hvilken udskæring fra svinet du vælger at spise.

1. Svinekød er mere usundt end andre slags kød
Ikke nødvendigvis. Svinekød indeholder som alle andre slags kød vitaminer, proteiner og mineraler. Fedtmæssigt handler det i høj grad om, hvilken udskæring du vælger at spise. Der er for eksempel udskæringer af svinekød, som er mere magre end kylling. Som med alt andet rødt kød skal man dog begrænse sit indtag, da det indeholder mættet fedt, som kan føre til en række livsstilssygdomme.

2. Svinekød er mere urent og indeholder medicinrester
Det er ikke rigtigt. Hvis du skal blive syg af svinekød, skal du spise det råt – på samme måde som med kylling. I forhold til medicinrester sikrer en meget høj fødevaresikkerhed i Danmark, at der meget sjældent er medicinrester i kødet.

56-årige Jesper: »Svinekød er en grundpille i det danske køkken«

3. Svinekød indeholder MRSA-bakterier
I mange tilfælde gør det. Man ved, at der er MRSA-bakterier i cirka hver tredje pakke med svinekød. Men hvis du skal blive syg af det, skal du slække på køkkenhygiejnen. Der er også bakterier i andre slags kød, hvor det samme gælder. God køkkenhygiejne er helt afgørende.

4. Svin er fyldt med antibiotika
Svin får en del antibiotika, og sammenlignet med kylling går der langt mere antibiotika pr. kilo svin end pr. kilo kylling. Problemet kan være, at det kan danne resistente bakterier, hvis du får for meget antibiotika ind med svinekødet. Det gør det sværere at behandle infektioner i kroppen. Du kan til dels gå uden om det ved at spise økologisk svinekød. Brugen af antibiotika er dog en del lavere i danske svineproduktioner end i udenlandske.

5. Svinekød er godt for klimaet
Det er i hvert fald otte gange mere klimavenligt end oksekød. Køer udleder meget mere CO2, fordi de bøvser metangasser, når de tygger drøv. Så svinekød er mere klimavenligt end oksekød, men kylling er endnu mere klimavenligt end svin.

Danskerne vender ryggen til svinekød – så mange har droppet grisen

Kilde: Videnskab.dk, der har talt med Anja Biltoft-Jensen, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, Jens Peter Nielsen, forsker i klinisk veterinærmedicin på Københavns Universitet, Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet og John Erik Hermansen, sektionsleder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Derfor er svinekød blevet kontroversielt

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.