Derfor er 10.000 skridt det magiske motionstal

Du får også en masse frisk luft og naturligt lys, når du går udenfor.

Du får også en masse frisk luft og naturligt lys, når du går udenfor.

Der er næppe nogen, der er uenige i, at motion er sundt for krop og sjæl. Alligevel har mange svært ved at få presset nogle timers fysisk udfoldelse ind i deres travle liv.

10.000 skridt er ofte blevet fremhævet som et opnåeligt minimumsmål for dem, der gerne vil komme i gang med at røre sig eller tabe sig.

Men hvorfor er det lige præcis 10.000 skridt, der er magiske, og hvad gør de ved kroppen? Vi kigger på sundhedsrådet.

Læs også på MY DAILY SPACE: 7 ting, der vækker hjernens glade hormoner

Startede som et slogan

Første gang, ideen om de 10.000 skridt om dagen blev luftet var i 1964, da Japan skulle være værtsland for De Olympiske Lege i Tokyo. Landet blev ramt af en motionsbølge, og alle skulle have skridttællere.

Et firma fandt på at sælge en skridttæller, der blev kaldt manpo-kei, som groft oversat betyder 10.000 skridt-måleren. 

Læs også på MY DAILY SPACE: Podcasts på dansk – forkæl øregangene, grin og bliv klogere

Sloganet var effektivt, for ret hurtigt tog resten af verden og ikke mindst fitnessbranchen det magiske tal til sig. Siden har Japans sundhedsministerium blandt andre vurderet, at en person, der går mellem 7.000 og 10.000 skridt dagligt, er moderat aktiv.

Der er dog flere forskere, der siden hen har konkluderet, at 10.000 ikke er helt nok, hvis man gerne vil holde sig aktiv eller tabe sig. 12.000 er eksempelvis blevet fremhævet som et mere realistisk tal for en voksen kvinde.

Læs også på MY DAILY SPACE: Pilgrimsrejse: 300 kilometer på den spanske Camino hjalp mig af med stress

Hvad sker der inde i kroppen?

Lidt har dog som bekendt også ret, og selv 10.000 skridt eller 7.000 skridt hver eneste dag kan give dig og din krop store gevinster.

Eksempelvis bliver dine lægmuskler, lårmuskler, mavemuskler og rygmuskler trænet, når du går, men også skuldrene og overarmene får noget træning, når din balance skal holdes. Hvis du aktiverer dem yderligere, imens du går, er der endnu flere gevinster at hente.

Kroppen bruger energi på at få dig til at gå, og jo hurtigere du går, eller jo mere bakket din rute er, jo mere energi skal der bruges. Dit kondital bliver nok ikke markant bedre, medmindre du er i virkelig dårlig form, men dit kredsløb bliver smidigt og sundt af gåture.

Fordi dit kredsløb forbedres, får dit hjerte-kar-system det også bedre af dine 10.000 skridt. Det gør de, fordi hjertet kommer lidt op i omdrejninger, særligt, hvis du går rask til. Blodårene bliver smidigere, fordi de skal øve sig i at udvide sig og trække sig sammen, når hjertet pumper mere blod igennem kroppen, og det har en positiv effekt på dit blodtryk.

Læs også på MY DAILY SPACE: Vild kampagne faker din egen trafikulykke

Samtidig har det en positiv effekt på vægten, fordi de 10.000 skridt sætter gang i forbrændingen og fordøjelsen.

De fleste gåture foregår udenfor, og den friske luft og det naturlige lys sætter gang i de gode hormoner, der hjælper din krop med at optage næring. Det er den næring, som blandt andet holder dine knogler sunde og stærke.

Knoglerne bliver også udfordret, når du går, fordi de skal bære kroppens vægt, hvilket vil være en slags styrketræning for dit skelet.

Alle disse gevinster er med til at nedsætte risikoen for sygdomme som diabetes, cancer og demens.

Hvad sker der uden på kroppen?

Når blodet bliver pumpet rundt i kroppen, giver det næring og ilt til alle kroppens celler, også dem i ansigtet. Derfor kan 10.000 skridt være med til at styrke dine hudceller, så de bliver bedre til at rense huden og forny sig.

Motion påvirker også dit humør, som vil blive bedre af gåturene, fordi kroppen udløser endorfiner, som er kroppens eget smertestillende stof, der får musklerne til at slappe af, som så til gengæld gør din nattesøvn bedre, fordi kroppen bliver naturligt træt af den fysiske aktivitet.

Når du sover bedre, vil det også påvirke din hverdag, hvor dit hoved bedre vil kunne lære og koncentrere sig.

Motion er godt for rigtig mange ting

Det er ikke kun gang, der er godt for kroppen. Al motion er godt og kan være med til at nedsætte risikoen for ting som cancer, diabetes og psykiske sygdomme.

De 10.000 skridt er derfor også en måde at komme i gang med at bevæge sig på og tænke over, hvor meget motion du får i løbet af en dag.

Er du ikke til maratonløb, crossfit eller elitesvømning, er de 10.000 skridt en gode måde at komme i bevægelse på. Især når så lidt kan gøre så meget.

Kilder: BBCUSA TodayThe TelegraphFitbitLive ScienceThe GuardianDRPolitikenSamvirke.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.