Forskere har fundet første barn af to forskellige menneskearter

Indtil for nylig var den velkendte historie om det moderne menneske, at vores forfædre vandrede ud af Afrika, tromlede primitive, tilbagestående, menneskelignende væsner ned på deres vej, indtil de bosatte sig i Europa og blev civiliserede mennesker.

Det verdensbillede er i dag totalt revet fra hinanden, skriver Videnskab.dk.

Gennem de senere år har videnskaben afdækket, at Homo sapiens på forskellige tider og steder har levet side om side med i hvert fald neandertalere og denisovaer.

Knoglerester fra de tre menneskearter afslører, at forhistoriens tobenede endda gjorde meget mere end bare at leve parallelle liv. De har haft sex med hinanden på forskellige tider og steder og på kryds og tværs af arter.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor vågner du op med ’jern’ på

Seneste bevis er netop offentliggjort i en videnskabelig artikel i det ansete tidsskrift Nature:

Et lille stykke knogle viser sig at stamme fra en pige på mindst 13 år, som havde en neandertaler som mor og en denisova som far. Pigen levede for over 50.000 år siden i det nuværende Rusland.

Det er det første fund nogensinde af et barn af to forskellige menneskearter, og det er ifølge forskerne bag både fantastisk og heldigt, især når man har i baghovedet, at forskere alt i alt blot har gennemanalyseret – sekventeret – genomer ud fra knogler fra cirka 20 forskellige forhistoriske individer.

Pigen har fået det videnskabelige navn Denisova 11.

»Da vi opdagede, at vi havde identificeret et første-generation neandertaler/denisova-afkom, spurgte vi os selv, ’hvad er oddsene lige’? Det var meget uventet,« fortæller Viviane Slon fra Max Planck-instituttet for evolutionær antropologi i Leipzig i Tyskland og forfatter på studiet.

»Når Denisova 11 nedstammer fra både neandertalere og denisovaer, kan vi lære meget om de to grupper ved at se nærmere på hende,« skriver hun i en mail til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Mand med alien-hånd kan ikke styre sine bevægelser

Denisovaer har primært holdt til i Asien, mens neandertalere primært har opholdt sig tættere på Europa.

Dog afslører pigens DNA, at hendes far gemte på tidligere rester af neandertaler. De to arter har altså haft sex med hinanden mange år før, Denisova 11 så dagens lys.

Det viser, at arterne bevægede sig rundt i verdensdelene, er løbet ind i, har levet med og haft sex med hinanden flere gange gennem historien.

»Måske også meget mere, end vi tidligere har troet,« bemærker Viviane Slon.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan trodser mystisk kædespringvand tyngdekraften

De oplysninger passer perfekt ind i videnskabens nytegnede billede af, at vores forhistorie er fuld af folkevandringer og møder, fortæller professor i evolutionshistorie og direktør på Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard.

»Der har været et kludetæppe af tæt beslægtede grupper af den samme hårløse abe, som har blandet sig på kryds og tværs over hele kontinentet.«

»Vi kan ikke længere sige, at der har været ét møde, som har været afgørende, eller at det moderne menneske er opstået på ét sted. Der har været en lang række møder, hvor gener er blevet blandet, og hvor man har givet evolutionære gaver – og nogle gange det modsatte – til hinanden,« siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Årets smukkeste astronomi-billeder kåret

Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.