Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Studie: Sund mad er mere klimavenlig

Sund mad og klimavenlig mad er ikke modsætninger. Faktisk peger et nyt studie på, at de to ting kan hænge sammen. Det skriver Videnskab.dk.

Forskere har i et nyt studie kigget på fødevarers generelle vandforbrug i Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Her har de set på, hvor meget vand der kan spares, hvis befolkningen går over til en af tre sunde kostplaner: én med kød, én med fisk og en vegetarisk.

Konklusionen er, at sund mad generelt kræver mindre vand at producere. Kød-diæten sparer dog ikke lige så meget vand, som de andre to.

»Det er endnu et studie, der bærer brænde til det samme bål – nemlig, at vi skal skære ned på kødforbruget,« siger Mickey Gjerris, der er bioetiker og lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Han har ikke været en del af det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpe udregning: Så meget ville det gavne Jorden, hvis vi spiste mindre kød

Fisk var lige så godt som vegetarkost … Sådan da
Hvis alle spiste en sund kost, kunne vandforbruget for fødevarer sænkes med helt op til 55 procent, konkluderer forskerne. I studiet indgik tre forskellige diæter:

• Diæten, hvor kød indgik, kunne spare 11-35 procent af vandforbruget.
• Diæten, hvor fisk indgik, kunne spare 33-55 procent af vandforbruget.
• Vegetardiæten kunne også spare 35-55 procent af vandforbruget.

Dermed står det stort set lige mellem en sund kost, hvor fisk indgår, og en sund vegetarkost, når det kommer til vandaftrykket.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad styrer vores klima?

Dansk forsker: Vandaftrykket betyder ikke så meget i Danmark
Men hvorfor skal vi overhovedet bekymre os om, hvorvidt en fødevare bruger mere eller mindre vand?

Ifølge Jørgen Olesen, der er professor på Institut for Agroøkologi – Jordbrugssystemer og Bæredygtighed på Aarhus Universitet, betyder det heller ikke så meget i Danmark.

»I Danmark er der ikke noget problem med vand. Vi har rigeligt med vand, for vores reservoirer bliver fyldt op med regnvand,« siger han.

»Det hjælper ikke i Sydafrika, hvis vi sparer på vandet her. Det gør det til gengæld med CO2-udslippet, for det er et globalt problem.«

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad skal vi dyrke, når klimaet bliver varmere?

Studiets forfatter: Vandaftrykket påvirker også andre lande
Selvom forbruget af vand på vore breddegrader ikke er et problem, påvirker vores forbrug dog stadig andre steder i verden, fortæller studiets førsteforfatter Davy Vanham fra Det Fælles Forskningscenter under Europakommissionen.

»Danmark importerer en række fødevarer. For eksempel ris, kaffe, kakao, tropiske frugter og andet. Meget ris dyrkes i Indien eller Pakistan under ekstreme tilstande af vandmangel. Her forsvinder grundvandet år efter år,« skriver han i en mail til Videnskab.dk.

Til det svarer Jørgen Olesen:

»Der er ingen tvivl om, at der er steder i verden, hvor vandforbruget er et problem. Det er også et problem, der bør gøres noget ved. Jeg mener blot, at en generel beregning af vandaftryk af fødevarer forplumrer dette. Altså, man får ikke sat fokus på de produktionssystemer og de vandingssystemer, hvor man har et ikke-bæredygtigt system.«

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forstå, hvorfor klimaforandringer skaber ekstremt vejr

Overblik: Det ved vi om klimaets tilstand

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes