Dårligt indeklima fører til tidligere død: Sådan kommer du de største syndere til livs

Dårligt indeklima er et problem i mange danske boliger – og det er skidt for vores sundhed. Årligt går der 22.000 sygdomsjusterede leveår tabt på grund af dårligt indeklima, og tre fjerdedele af forureningen er faktisk selvforskyldt.

Det viser en undersøgelse af indeklimaet i europæiske hjem udført for Europa-Kommissionen.

– Fordi vi bruger så mange af døgnets timer indendørs, har den måde vi bor og lever på i hjemmet enorm betydning for vores generelle velvære, helbred og trivsel. Men mange ved ikke, at dagligdagsting som madlavning, tørring af vasketøj og hygge med stearinlys påvirker indeklimaet negativt, fortæller Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig hos rådgivningsvirksomheden EBAS.

Nyt projekt skal give sundere stearinlys

Dårligt indeklima kan let afhjælpes
Et dårligt indeklima kan komme til udtryk på flere måder og kan føre til træthed og hovedpine – og i mere voldsomme tilfælde at være årsag til hjerte-, lunge- og cancersygdomme.  Heldigvis er et dårligt indeklima noget, man relativt nemt kan komme til livs.

– Får du gode indeklimavaner indarbejdet i hverdagen, som at sørge for at lufte godt ud dagligt, er du langt. Men har hjemmet i mange år været udsat for f.eks. fugt, kan boligen have udviklet skimmelsvamp – og så skal der lidt mere skrappe midler i brug. Er du i tvivl om, hvordan det står til med dit indeklima, kan du få en fagmand til at kortlægge din boligs indeklima og give sin vurdering. Indeklimaeksperten kan se nogle af de faresignaler, du måske selv overser, eller give gode råd til, hvordan du selv kan være med til at sikre en sundere luft indendørs, fortæller Bo Halm Andersen og peger her på fem kilder til dårligt indeklima – og hvad du kan gøre for at råde bod på det.

Sådan skåner du miljøet og sparer penge samtidig

Her er fem indeklimasyndere, du selv kan gøre noget ved:

  1. Stearinlys danner flere sodpartikler, end der udledes på en stærkt trafikeret vej. Sodpartiklerne sætter sig i vores lunger og kan have indflydelse på udviklingen af lunge- og hjerte-kar-sygdomme. Begræns derfor brugen af stearinlys, og luft godt ud med gennemtræk, når du slukker flammen. Der findes også mange LED-stearinlys på markedet, der ligner de rigtige, men ikke udleder partikler, da de er eldrevne.
  2. Madlavning og mados er en større synder en bilos, når vi taler indeklima. Her er der især tale om stegning, bagning og brødristning. I boligen står madlavning for lidt under 30 pct. af den samlede partikelforurening. Hav emhætten tændt under madlavning, og luft ud, hvis der har samlet sig kondens og dug på ruderne.
  3. Fugt i en bygning kommer af simple dagligdagsaktiviteter som at trække vejret, gå i bad og tørre vasketøj og kan på den lange bane fremme væksten af skimmelsvampe og husstøvmider, der blandt andet kan forårsage hovedpine, træthed og irriterede øjne, næse og luftveje. Sørg for at lufte ud 2-3 gange om dagen af 5 minutter med gennemtræk, så den fugtige luft bliver udskiftet. Som supplement kan du overveje at installere et ventilationsindlæg, der suger den brugte luft indefra ud. Det er især nyttigt i rum, der genererer meget fugt, bl.a. køkkenet, hvor en emhætte kan hjælpe, eller udsugningen i badeværelset. Der findes også ventilationsanlæg, som udskifter den brugte luft med ny luft udefra, hvilket giver en mere effektiv ventilation end udluftning med f.eks. åbne vinduer.
  4. Manglende rengøring får støv og snavs til at hobe sig op. Når rummet bliver brugt, hvirvler støv og snavs op og skaber dårlig luft. Derfor bør du gøre rent mindst en gang om ugen. Vælg rengøringsmidler uden parfume, og undgå overdosering. Du kan også reducere mængden af støv ved at begrænse antallet af tykke gardiner, tæpper og polstrede møbler i hjemmet.
  5. Brændeovne er ikke kun en hyggespreder, men udleder også skadelige partikler i indeklimaet, når vi tænder op. Hvert år dør omkring 550 danskere for tidligt pga. brændefyring. Sørger du for at fyre korrekt med tørt, ubehandlet træ, give rigeligt med luft under forbrændingen, tænde i toppen og ikke i bunden og kun tænder op, når det er nødvendigt, mindsker du partikelforureningen.

Miljøvenlig rengøring: Knofedt er rigtig godt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.