Er det bedre for sundheden at gå på pension?

I Norge er den politiske målsætning, at voksne og ældre skal arbejde så længe som muligt. Det er nemlig bedst for samfundet.

I en tid, hvor levealderen hvert år stiger med to måneder, skal politikerne sikre, at tilstrækkelig mange af os arbejder og finansierer velfærden. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite, i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Men hvad med helbredet? Er det overhovedet godt for os at arbejde, til vi er 67 eller endda over 70 år gamle? Eller bør vi hoppe af hamsterhjulet, når vi er 62?

Det er netop, hvad Maja Weemes Grøtting fra Oslomet – storbyuniversitetet i Oslo har forsket i. Maja Weemes Grøttings nye studie afslører, at det der med et tidligt eller et sent otium er ganske kompliceret.

Arbejderklassen mærker det på helbredet
I fællesskab med sin kollega Otto Sevaldson Lillebø fandt hun, at der er stor forskel på folk, når det gælder den ‘rette’ pensionsalder.

Forskerne fandt, at en del af os helt tydeligt får et bedre fysisk helbred af at trække sig tilbage fra arbejdslivet – i hvert fald på kort sigt.

Læs mere på Videnskab.dk: Prøv forskernes beregner: Så mange leveår har du tilbage

Det er især personer, som arbejder i typiske arbejderklassejobs, der oplever en positiv helbredseffekt af at gå tidligere på pension, finder forskerne.

»For disse personer tærer arbejdet nok mere på helbredet, end hvis man har mulighed for at tilrettelægge arbejdet efter dagsformen, som eksempelvis jeg som forsker kan gøre,« siger Maja Weemes Grøtting.

Forsker: Pensionsform er ’socialt uretfærdig’
Har man et helt andet slags job, som kræver en længere uddannelse, og som har en højere social status, så har otiummet ikke den samme effekt på helbredet.

I dette tilfælde har man formentlig stor kontrol over sin arbejdsdag, så det er langt fra lige sikkert, at det resulterer i et bedre helbred at gå på pension.

Læs mere på Videnskab.dk: Forbavsede forskere: Danske ældre dyrker overraskende meget sex

Maja Weemes Grøtting mener derfor, at den nuværende pensionsreform kan forekomme socialt uretfærdig.

Den belønner dem, som arbejder længe, men tager ikke hensyn til, at der er stor forskel på mennesker – alt afhængigt af hvilket job de har.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Mennesker kan blive meget ældre end forudsagt

Ingen sammenhæng mellem levealder og pension
Men emnet er mere komplekst end som så. For på trods af, at pensionering ser ud til at forbedre helbredet for dem med arbejderklassejobs, kan forskerne ikke se en sammenhæng mellem pensionsalder og levealder i Norge.

Med andre ord: Det har ingen effekt på, hvor længe du lever, om du går på pension tidligt eller sent.

»Personer med belastende job oplever ofte en hel del slitage som følge af deres arbejde. Dermed kan de opleve en forbedring af helbredet, når de stopper med at arbejde. Det har flere studier bekræftet. Man får måske også tid til at leve mere sundt og leve et mere fysisk aktivt liv, hvis man har mere fritid,« forklarer Adrian Farner Rogne. Han konkluderer:

»Men vi har altså ikke fundet, at pensioneringen har nogen effekt på dødeligheden – hverken for dem eller for de andre erhvervsgrupper.«

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor har Danmark så stor social ulighed i sundhed?

Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.