Sandt eller falsk: Spiser du mindre, hvis du bruger en lille tallerken?

Der er rigtig mange myter, der kredser om sundhed, kost, vægttab og kalorieindtag. Nogle er mere sejlivede end andre. En af myterne er, at hvis du vælger at spise din mad fra en lille tallerken, så vil du automatisk spise mindre.

Årsagen til dette skulle efter sigende være, at maden vil se ud af mere på en lille tallerken – og da maven som bekendt bliver mæt hurtigere end øjnene, er det godt at snyde gluggerne med dette lille visuelle trick.

Men ifølge en britisk forsker, så er tricket med den lille tallerken intet andet end en sejlivet myte. Han mener faktisk, at små tallerkener gør det stik modsatte og får os til at spise mere.

Læs også på MY DAILY SPACE: 8 madvarer, der er sunde at spise hver dag

Mindre plads giver da mindre portioner?
I en artikel på Videnskab.dk, skrevet i samarbejde med The Conversation, forklarer Eric Robinson, lektor på University of Liverpool, hvorfor de små tallerkener ikke hjælper os med at spise mindre.

En lang række studier viser, at mængden af mad, vi indtager, har en primær effekt på fedme – i modsætning til eksempelvis, HVAD eller hvor ofte vi putter noget i munden.

Læs også på MY DAILY SPACE: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

Derfor giver det god mening at komme sin mad på en lille tallerken, for det vil jo gøre, at der ikke er plads til så meget mad, og dermed vil man indtage mindre, ikke sandt? Forkert.

Ifølge Eric Robinson sker der i virkeligheden det, at vi spiser mere, når vi bruger små tallerkener. Hvorfor gør vi så det? Et af de bedste bud er, at du tager flere portioner, når du spiser af en lille tallerken, fordi den første portion jo var så lille.

Læs også på MY DAILY SPACE: Sådan mindsker du dit madspild

Myten skal aflives
Der er flere studier, der viser, at mindre tallerkener ikke påvirker kalorieindtaget, end der er studier, der siger, at små tallerkener hjælper.

Alle studier, der bekræftede den lille tallerken-teori var udført af det samme forskerteam. Det forskerteam er blevet beskyldt for diskutabel og mistænkelig forskningspraksis.

Ifølge Eric Robinson er det vigtigt at få aflivet myten om den lille tallerken, fordi det er afgørende, at vi får nogle rigtige adfærdsregulerende metoder.

Det er der behov for, så fedmeepidemien kan stoppes, og for at miljøet kan blive skånet, fordi der ikke bliver overproduceret mad, som vi ikke har behov for.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.