Grøntsager kan hjælpe dig hurtigere af med dine tømmermænd

De fleste kender følelsen af at vågne op dagen derpå og have lyst til noget fedt og salt, men hvorfor ikke starte januar lidt sundere? Grøntsager kan nemlig nemt blive del af tømmermændsmenuen.

Det grønne alternativ kan endda hjælpe dig hurtigere af med tømmermændene. Og så kan det måske være starten på nye gode vaner – en ægte win-win-situation.

Læs også på MY DAILY SPACE: 8 madvarer, der er sunde at spise hver dag

Myterne om hvad der kan dulme tømmermændene, er der nok af, men de involverer som regel ikke sund mad. En af årsagerne til, at vi har lyst til saltet mad efter en våd aften i byen, har Preben Vestergaard Hansen, lektor og ekspert i human ernæring, en forklaring på:

– Når vi indtager alkohol, reagerer kroppen ekstraordinært ved, at væskebalancen ændrer sig. Det har betydning for udskillelse af salte. Saltbalancen har brug for at blive genoprettet. Derfor har vi ofte ekstra stor tørst og behov for salt efter indtagelse af alkohol.

Men den syndige fastfood er ikke hensigtsmæssig, hvis kroppen skal hurtigt i balance igen – tværtimod. Maden skal hellere være let og ikke tungt fordøjelig, siger Preben Vestergaard Hansen.

Læs også på MY DAILY SPACE: Vil du være vegetar? Stella fortæller om fordelene – og udfordringerne

Den bedste kur mod tømmermændene

Der findes ikke noget videnskabeligt grundlag for, hvad man skal spise, når tømmermændene er værst. Men for at undgå at kroppen kommer på overarbejde i forbrændingen af affaldsstoffer, er det en god ide at spise lidt grønnere – og gerne grøntsager i sæson, da friskheden her er bedst.

I modsætning til fastfood, rummer disse nemlig meget mere af den næring, du skal bruge for at komme på benene igen. Det er dog vigtigt at huske på, at grøntsager ikke er frelsen i sig selv:

– Grøntsager er en del af en sund og varieret kost. De indeholder nemlig et højt næringsindhold. Efter en hel måned med julemad, er det en rigtig god ide at få mere af sæsonens grønt ind i kosten, så kroppen har noget positivt at arbejde med, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Hans bedste råd mod tømmermænd er frisk luft, masser af væske og en smule salt i kombination med årstidens grønt, og så opfordrer han til at fastholde de grønne og sunde vaner året rundt.

Læs også på MY DAILY SPACE: Vi danskere får for lidt søvn – her er konsekvenserne

Januar med god samvittighed

Ambitiøse nytårsforsætter er der nok af i januar måned, men at spise grønt behøver hverken være kedeligt eller et stort, uoverskueligt projekt.

Blot ved at udskifte et par enkelte ingredienser kan du få den velsmagende tømmermændsmad, som du kender, men med høj sundshedsfaktor.

For eksempel denne opskrift på pizzasnegle. Dét er fastfood med god samvittighed, så her kan du bare spise løs!

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.