Sådan passer du bedst på dine bryster

Kampagnen Støt Brysterne er baseret på den grundtanke, at vi er stærkest, når vi kæmper sammen. Det gælder både i forhold til patientstøtte, forskning, indsamling af midler og forebyggelse.

Det er vigtigt at tale om sygdommen og de ting, der kan forbedre overlevelsesmulighederne for de mange kvinder, der bliver ramt af brystkræft. For når brystkræft bliver opdaget tidligt, er der de bedste muligheder for helbredelse.

Læs også på MY DAILY SPACE: Flere kvinder overlever brystkræft

Hvor tit skal man tjekke?

Tidligere anbefalede man, at kvinder regelmæssigt undersøgte deres bryster. Forskning viser imidlertid, at systematisk regelmæssig selvundersøgelse hverken forbedrer overlevelsen, og at selvundersøgelse ikke er bedre end generel opmærksomhed på kroppen.

I en undersøgelse fulgte forskerne en stor gruppe kvinder i 10 år. Kvinderne blev opdelt i to grupper: En, der foretog systematisk regelmæssig selvundersøgelse, og en, der ikke foretog systematisk regelmæssig selvundersøgelse.

Læs også på MY DAILY SPACE: Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Fakta om brystkræft
Hvert år dør omkring 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014). Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.

Efter 10 år var der ingen forskel mellem de to grupper i forhold til, hvor mange kræftknuder der blev fundet, og hvor store de var. Der var heller ikke en bedre overlevelse i den gruppe, der foretog systematisk regelmæssig selvundersøgelse af brystet.

At undersøge sine egne bryster er ikke nemt, og kvaliteten af undersøgelsen varierer meget fra kvinde til kvinde. Mange kvinder finder knuder, der ikke er kræft. Det kan medføre unødig bekymring. Alligevel er det en god ide regelmæssigt at undersøge sine bryster, så man lærer dem godt at kende og er i kontakt med sin krop.

Læs også på MY DAILY SPACE: Hver 10. kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Det kan du gøre

Vi har samlet nogle forskellige tips til, hvordan du bedst kan tjekke og passe på dine bryster. Nederst finder du også en videoguide om, hvordan du tjekker for brystknuder og husker at gøre det.

DELTAG I SCREENING FOR BRYSTKRÆFT

Mammografiscreening er den absolut bedste metode til at finde brystkræft på et tidligt stadie. Det vil sige før, forandringerne kan mærkes med fingrene. Alle kvinder i alderen 50-69 år inviteres til screening for brystkræft hvert andet år.

Fakta om brystkræft
Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 60 år. Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de senest offentliggjorte tal er flere end otte ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ FORANDRINGER I BRYSTET

Generelt bør du være opmærksom på din krop og vide, hvordan dine bryster føles.

Vi er alle sammen forskellige. Hvad der er normalt for en kvinde, behøver ikke at være det for en anden. Brystet vil også se og føles forskelligt afhængig af tidspunktet på måneden og ens alder. Det er vigtigt at lære sine bryster at kende og kunne mærke om de er, som de plejer og at gå til læge, hvis du opdager uforklarlige forandringer.

Ung med kræft
Kræft rammer også unge, og hvert år diagnosticeres ca. 500 mennesker i aldersgruppen 15-29 år med kræft. Prognosen for unge er ikke forbedret i samme grad som for børn og voksne, og de seneste år er der kommet fokus på unge kræftramte.

Brystkræft er meget sjælden hos kvinder under 30 år, og langt de fleste forandringer i et yngre bryst er godartede. Du skal dog ikke tøve med at gå til læge, hvis du finder forandringer.

GÅ TIL LÆGEN, HVIS:

  • Du mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller i armhulen.
  • Der kommer blod fra brystvorten.
  • Du opdager ændringer i brysterne, for eksempel indtrækning i huden eller rynker omkring brystet.
  • Du får sår/eksem på brystvorterne.
  • Betændelseslignende rødme, varme og hævelse.

Der vil ofte være tale om helt godartede ændringer, men lad for en sikkerheds skyld din læge undersøge det.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.