Professor kritiserer ny lynhurtig kræfttest

En ny slags kræfttest skal ifølge en forskergruppe ved University of Queensland i Australia finde spor efter kræftceller i patientens blod. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite, i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Det vil i fremtiden gøre det muligt for den praktiserende læge at tjekke, om patienten har kræft, ifølge forskerne.

Prøven leverer svar på ti minutter, og forskerne hævder, at den vil være i stand til at afsløre kræft i ni ud af ti tilfælde.

»En stor fordel ved prøven er, at den er meget billig og ekstremt enkel at udføre,« fortæller Laura Carrascosa, en af forskerne bag den nye test, til avisen The Guardian.

Afslører ikke kræfttypen
Men testen kan ikke afsløre, hvilken slags kræft der er tale om.

På nuværende tidpunkt findes ingen enkle prøver, som lægerne kan bruge for at finde ud af, hvilken kræfttype patienten har – på trods af at de ved, at patienten har én eller anden slags kræft.

Læs mere på Videnskab.dk: Lovende forsøg med celler: Forskere udvikler test, der kan afsløre kræft på 10 minutter

Hvis lægen er usikker på, om der er tale om brystkræft, hudkræft, tarmkræft eller en helt anden slags kræft, kan de ikke tilbyde behandling.

»Det er uetisk at tilbyde en test uden at kunne behandle det, den opdager,« siger Guro Elisabeth Lind, kræftforsker og professor ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssygehus, til forskning.no, ifølge Videnskab.dk.

Risikerer positivt kræftsvar til personer uden kræft

»De har foretaget sig langt mindre, end jeg havde forventet, da jeg læste, hvordan de udtaler sig om deres studie,« siger den norske kræftforsker Guro Elisabeth Lind.

Hun mener, at det grundlæggende er et spændende forskningsarbejde, men er samtidigt meget kristisk over for den måde, fundet bliver præsenteret.

»De oversælger noget, som er langt mindre udviklet, end de får det til at se som. Man skal være meget forsigtig med at tale om, hvilken værdi et fund kan få for patienterne – især fordi de kun har prøvet det af på så få personer,« siger Guro Elisabeth Lind.

Læs mere på Videnskab.dk: Markant flere danskere overlever kræft

De 200 prøver, som forskerne har foretaget, er en dråbe i havet sammenlignet med den omhyggelige afprøvning, som tilsvarende blodprøvebaserede tests skal igennem, før de bliver overvejet til klinisk brug.

Forskerne vil nu gå i gang med kliniske prøver for at se, om det kan bruges på patienter.

Læs mere på Videnskab.dk: Opsigtsvækkende hypotese: Derfor får mennesker kræft

Uetisk at tilbyde test uden at kunne behandle det, den opdager
Det er ikke blot studiets svagheder, som får Guro Elisabeth Lind til at reagere: Hun stiller sig også kritisk overfor formålet med en universal kræfttest.

»Det, som er afgørende ved denne type prøver, er, at de er specifikke. At de viser, hvilken type kræft der er tale om,« siger Guro Elisabeth Lind.

»Hvis man nu føler sig sund og rask, men testen viser, at man har kræft – hvad er så næste skridt? Der findes ikke et magisk tryllemiddel, der kan afdække, hvilken type kræft en person eventuelt har, og på nuværende tidspunkt har vi ikke prøver, som er gode nok til at afdække det, efter at man har taget en universaltest. Hvis man ikke kan finde ud af, hvilken kræfttype det er, kan man heller ikke tilbyde behandling,« forklarer Guro Elisabeth Lind.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tidlige forsøg: Dansk blodprøve opdager stort set alle typer kræft

Ingen forskning viser, at cannabis kan kurere kræft

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.