Denne fisk bliver mindre og mindre

Forskere har fundet genetiske beviser for, at hanlaksen modnes tidligere og dermed bliver mindre.

I en periode på over 40 år har de forsket i laks i den norsk-finske flod Tana for at undersøge, hvilke gener der bestemmer, hvornår laksen bliver kønsmoden, og hvor stor den bliver. Tana er den største lakseflod i Norge.

Forskerne er kommet frem til, at det er ét bestemt gen, som bestemmer, hvornår laksen bliver kønsmoden. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har identificeret to former af det gen.

  • Det ene sender signal til laksen om at modnes sent og i en større størrelse.
  • Det andet gen gør, at den modnes tidligere og i en mindre størrelse. Jo senere laks modnes, jo større bliver de.

»Vi ved fra tidligere studier, at den alder, hvor laksen modnes, stadig bliver lavere. Vi ville undersøge, om der også var bevis for det på et genetisk niveau, altså, om det var en evolutionær ændring,« siger forskeren Craig Primmer i en pressemeddelelse ifølge Forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er det for en mærkelig … fisk?

Han fortæller, at forskere længe har lagt mærke til, at laksen krymper, men at de ikke kunne være sikre på, om der var tale om evolution.

»Nu, hvor vi har denne information, kan vi sige, at det er evolution i aktion,« siger Craig Primmer.

Ændringer i genet indikerer, at de krympede fisk ikke bare er en midlertidig forandring, som er forårsaget af andre faktorer.

Forskernes opdagelse afkræfter også myten om, at evolution tager millioner af år, siger Yann Czorlich i samme pressemeddelelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere finder universets måske tidligste galakse

Han forklarer, at det både kan være negativt og positivt.

»Det viser, at laksen kan tilpasse sig nye forhold, men det er dårlige nyheder for sportsfiskere, som gerne vil fange store laks og være med i ’20 kilo-klubben’. Medmindre vi kan identificere og stoppe det, som forårsager nedgang i laksens størrelse, kommer der til at være færre store laks i fremtiden,« siger Yann Czorlich.

Geir Bolstad, der forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), forklarer, at den vilde laks normalt opholder sig i havet i et til tre år, før den kønsmodnes og svømmer tilbage i floden for at gyde.

Læs mere på Videnskab.dk: Se forskernes egne lystfisker-fotos

»Laksen tager på i vægt, for hvert år den er i havet. Fordelen ved at være en stor hanlaks er, at de står stærkere, når de skal slås mod andre hanner om at parre sig, og store hunlaks producerer flere æg og får derfor mere afkom,« siger Geir Bolstad til Forskning.no.

Han forklarer, at dødeligheden i havet stiger, og at det derfor være mindre lønsomt for fisken at vente et år mere i havet, så den bliver større.

»Jo højere dødelighed er, jo mere fordelagtigt vil det være at tage tilbage til floden tidligt,« siger Geir Bolstad.

Når laksen er i havet, er den nødt til at lave en afvejning mellem, hvor meget større den kan blive på et år og sandsynligheden for, at den overlever til næste gydning.

Geir Bolstad forklarer, at genetikken har stor betydning for, hvor længe laksen er i havet, og hvor meget den er vokset, fordi genetikken i høj grad styrer valget om at blive et år til i havet eller ikke.

Flere artikler på Videnskab.dk:

Fra New York til København på 15 minutter

Fodboldkamp set fra boldens vinkel

Havbunden flyder med skrald

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.