Kæmpe studie: Kattelortparasit hænger sammen med skizofreni

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, som baserer sig på Det Danske Bloddonorstudie og dermed det mest omfattende antal forsøgspersoner til dato. Det skriver Videnskab.dk.

11.500 deltagere blev udvalgt til undersøgelse for kattelortparasitten, og ud af dem blev 2.990 testet positivt. Tallet stemmer meget godt overens med, at hver fjerde dansker generelt er inficeret med parasitten.

»Med dette studie kan vi nu endeligt sige, at en infektion med T. gondii øger risikoen for skizofreni. Koblingen er der, den kan vi ikke komme udenom,« siger førsteforfatter Kristoffer Burgdorf, som er postdoc ved Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet, til Videnskab.dk.

Risikoen kan lyde større, end den er
De smittede havde 47 procent øget risiko for at få diagnosen skizofreni.

Læs mere på Videnskab.dk: Kattelort-parasit koblet til danske selvmordsforsøg

Derudover fandt de faktisk en endnu stærkere sammenhæng hos en lille gruppe mennesker, som var inficeret med T. gondii, inden de donerede blod og først efterfølgende blev diagnosticeret med skizofreni. Hos denne gruppe – som dækkede over 28 personer – kan man altså vide sig temmelig sikker på, at infektionen kom før sygdommen.

»Jeg blev overrasket over, hvor stærk sammenhængen var hos den gruppe, og at der var så stor forskel på dem og kontrolpersonerne,« siger førsteforfatter på studiet Kristoffer Burgdorf fra Rigshospitalet.

Men alt er netop relativt. Den generelle risiko i befolkningen for at udvikle skizofreni er nemlig kun på 0,3-0,7 procent.

»Så det lyder af meget, men det er det ikke. Men vi kan sige, at der er tale om en stærk sammenhæng, og at den er væsentlig stærkere hos den lille gruppe, der var smittet, da de gav blod og først udviklede sygdommen bagefter,« siger Kristoffer Burgdorf.

Hvad sker der i kroppen, når man bliver syg?
Alligevel synes Kristoffer Burgdorf, at det er utroligt interessant, at han og de øvrige forskere kan se så stærk en sammenhæng hos de 28 personer.

Læs mere på Videnskab.dk: Konceptet ’skizofreni’ er ved at uddø – her er forklaringen

»Når vi kan se, at de har smitten, inden de bliver syge, tyder det på, at vi skal have fundet ud af, hvad der ellers sker med de her personer, inden sygdommen bryder ud« siger han.

Kristoffer Burgdorf håber, at vi på baggrund af de nye resultater kan blive klogere på, hvad det præcist er, der sker i kroppen, når infektion bliver til psykisk sygdom.

Bloddonorer giver cirka blod hver 3.-4. måned, og når forskerne nu har identificeret 28 personer, der først ‘kun’ er smittede og senere bliver syge, kan de som et næste skridt gå tilbage og kigge meget specifikt på udviklingen i netop dén gruppe. Kan man mon finde nogle biologiske markører, der kan forklare eller forudsige skizofreni bedre?

»Min drøm er, at det her kan være et link og en byggesten mere til at forstå den biologiske vej, fra at der sker noget i hjernen, til at man udvikler skizofreni,« slutter han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere vil give dig penge for at tage psykedeliske stoffer

Derfor sætter katte sig i tape-firkanter på gulvet

Er der sammenhæng mellem immunsystemet og skizofreni og depression?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.