Aldrig før kortlagt: Knoglers yderste lag er fulde af blodkar

I et nyt studie kortlægger en tysk forskergruppe for første gang nogensinde et netværk af blodkar, som gennemstrømmer knoglernes hårde yderlag. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi befinder os i det 21. århundrede, så det er overraskende at finde noget, som aldrig før er blevet beskrevet i vores lærebøger,« siger sidsteforfatteren på det nye studie, Matthias Gunzer, til Videnskab.dk.

Han tilbragte næsten syv ubevægelige timer i en MR-skanner for at indhente målinger til studiet fra sin egen krop.

Blodkarrene er kortlagt i museknogler, men det nye studie og tidligere forskning peger på, at blodkarrene også eksisterer i menneskeknogler i et vist omfang.

Læs mere på Videnskab.dk: Mytedrab: Jo, vi er skabt til at kunne drikke mælk, men du behøver ikke en halv liter

Omfattende kanalsystem skjult i knoglers indre
Det hele startede, da Matthias Gunzer, der er professor ved Institut for Eksperimentel Immunologi og Billedbehandling ved Duisburg-Essen Universitet, for omkring otte år siden fik sig en overraskelse, da han skulle undersøge blodceller i underbensknoglen på en mus.

Da han, efter at have påført museknoglen fluorescerende farvestof for at gøre det lettere at se blodcellerne indeni, lagde den under et mikroskop, fik han øje på et ukendt netværk af bittesmå blodbaner, der dækkede hele det yderste lag af knoglen – det lag, som, han troede, var solidt.

»Man skulle ellers tro, at musens anatomi efterhånden var blevet endevendt, så det var et ekstremt overraskende fund,« siger Matthias Gunzer til Videnskab.dk.

Da han gik på jagt i den medicinske litteratur, gik det op for ham, at denne del af musens anatomi aldrig før var blevet kortlagt. Han besluttede derfor at begynde sit eget forskningsprojekt for at komme til bunds i, hvad i alverden det var, han havde fundet.

Forskerne har døbt de skjulte blodkar ‘trans-cordical vessels’ (trans-kortikale blodkar/TCV’er).

Observationerne i mennesker er begrænsede
Forskernes observationer af menneskeknogler bidrager ikke i samme grad med ny viden om blodkarrene, da det her ikke har været muligt at kortlægge netværket af blodkar i en hel menneskeknogle, forklarer Thomas Levin Andersen, lektor i klinisk cellebiologi ved Afdeling for Klinisk Patologi på Odense Universitetshospital.

»Musestudiet fortæller os, hvor omfattende netværket af blodårer er, men observationerne af menneskeknogler er ikke langt fra det, vi allerede ved,« siger lektoren, som har vurderet det nye studie for Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Fodbold giver 70-årige knogler som 25-årige

Det nye fund kan dog muligvis bidrage til forskningen i, hvordan man forebygger blandt andet knogleskørhed.

Forskerne ved nemlig, at blodkarrene i knoglens yderlag giver knoglerne næring og gør dem stærke ved at transportere blod, ilt og forskellige typer af celler rundt i knoglerne. De mener, at blodgennemstrømningen kan blive dårligere, når vi bliver ældre, og at det kan være forklaringen på, hvorfor vi får knogleskørhed.

Hvis forskerne kan klarlægge de biologiske mekanismer, der medfører knogletab hos ældre, er det et skridt på vejen mod forebyggelse af knogleskørhed.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor giver calcium stærke knogler

Motion kan hele brækkede knogler

Verdenskendt medicin sre ud til at give knogleskørhed

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.