Alternativ behandling af dårligt blodomløb har ingen effekt

Vakuumterapi er en stadig mere udbredt metode, der især roses af alternative behandlere på nettet.

Metoden, der skal behandle dårlig blodcirkulation i benene, går ud på, at benene lukkes inde i en maskine og befinder sig i vakuum i 40 minutter.

Det undertryk, der skabes, skulle øge blodgennemstrømningen i benene, men metoden virker slet ikke som lovet, lyder konklusionen i et nyt dansk studie. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi fandt ingen effekt af vakuumbehandling, hverken på objektive eller selvvurderede mål. Vi synes, vores resultat er vigtigt at få ud, for behandlingsmetoden er udbredt,« siger Stig Mølsted til Videnskab.dk.

Han er seniorforsker på Nordsjællands Hospital og én af tre forskere bag studiet, der er publiceret i tidsskriftet Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation.

Læs også på Videnskab.dk: Er effekten af alternativ behandling ren placebo?

VacuMed skulle gøre det lettere at gå
Forskerne har lavet deres forsøg med patienter med sygdommen claudicatio intermittens, som får for lidt blod til underbenene.

Sygdommen giver smerter, når man går, så patienterne må stoppe op og holde pauser. Her kan de ikke så meget andet end at stå og kigge lidt rundt. Derfor kaldes sygdommen også vindueskiggersyge eller vindueskiggersyndrom.

Forskerne har i deres forsøg undersøgt apparatet VacuMed, som bliver leveret af det danske firma WittCare.

Faktisk har WittCare selv kontaktet forskerne for at få dem til at undersøge effekten af vakuumterapi. Aftalen var, at firmaet lagde maskine til forsøget uden at få indflydelse på konklusionerne.

Læs også på Videnskab.dk: Tro ikke på vild påstand på Facebook: Solens uv-stråler giver hudkræft

Resultatet viser, at ændringen i blodtrykket er den samme i en gruppe af patienter, som kun får enkle råd til at lægge deres livsstil om, som i en gruppe af patienter, der både får rådgivning og vakuumbehandling.

De oplever lige så mange smerter i benene, og livskvaliteten er også den samme, uanset om patienterne får vakuumbehandling eller ej.

»Desværre viste det sig, at der ikke var nogen som helst forskel på de to grupper i de seks uger, forsøget varede, eller efter en opfølgning seks uger senere. Så vi kan ikke tilskrive vakuumterapien nogen som helst effekt på nogle af de ting, vi målte på,« konstaterer Stig Mølsted.

Forsker ville ikke bruge penge på behandling
Forskerne kan dog ikke udelukke, at vakuumbehandlingen kunne have en lille effekt på mennesker, som slet ikke får råd om bedre livsstil.

Christian Stevns Hansen fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) har forsket i vindueskiggersyndrom, fordi sygdommen blandt andre rammer mennesker med diabetes. Han har ikke haft noget med studiet at gøre, men han har i anden sammenhæng arbejdet sammen med to af forskerne bag studiet.

De bedste råd til patienter med vindueskiggersyndrom er ifølge ham at droppe rygning, dyrke mere motion og at sørge for at tage den medicin, man har fået ordineret af sin læge.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan undgår du at blive snydt af rapporter fra ministerier

Efter at have læst konklusionerne mener WittCare, der har stillet maskinen til rådighed, at der bør laves flere videnskabelige studier.

I en mail til Videnskab.dk skriver WittCare blandt andet, at:

  • andre studier på andre typer patienter har vist en effekt,
  • klienter fortæller om gode erfaringer med terapien, samt at
  • WittCare nu bruger en nyere maskine i stedet for VacuMed til vakuumterapi

»For at opnå større indsigt i vakuumterapiens virkningsmekanismer, de mest optimale programindstillinger og indsigt i den patienttype, som har størst sandsynlighed for at få gavn af vakuumterapi, arbejder vi på flere kliniske studier,« lyder det i en mail fra Business Development Manager i WittCare, Kim Simonsen, til Videnskab.dk.

Stig Mølsted bemærker, at patientgruppe, maskine og type af forsøg blev fastlagt blandt andet ud fra WittCares holdninger til, hvor terapien havde størst effekt.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.