Regnefejl: Påsken falder forkert i år

Påsken falder i år den 21. april. Men mange skarpe læsere har lagt mærke til, at den burde falde 24. marts. Det skriver Videnskab.dk.

Traditionen lyder, at påsken falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Sådan har det været siden reglen blev fastlagt ved kirkemødet i Nikæa (den nuværende tyrkiske by İznik) i år 325.

Vores kalender passer ikke med Månen
Det gør den bare ikke i år. I år står fuldmånen efter forårsjævndøgn på den 21. marts, og den følgende søndag er den 24. marts. Men hvis du tjekker din kalender, står der klart og tydeligt, at påskesøndag er den 21. april.

»Der er flere grunde til, at det går galt i år. Overordnet kan man sige, at vores kalender følger Solen, og den passer ikke altid helt sammen med Månens cyklus,« siger Claus Jørgen Clausen, der er ph.d. i arkæoastronomi, der et krydsfelt mellem arkæologi og astronomi, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad troede danskerne på før den nordiske mytologi?

Da der blev indkaldt til kirkemødet i Nikæa i år 325 af den romerske kejser, Konstantin Den Store, blev det besluttet, hvornår påsken skulle falde.

Men forsamlingen tog også en beslutning om, at forårsjævndøgnet altid falder den 21. marts.

Forårsjævndøgnet er det tidspunkt, hvor Solen står lige over ækvator.

Forårsjævndøgn falder ikke samme dag
Problemet er bare, at forårsjævndøgnet ikke altid falder samme dag. I år og de næste mange år er det for eksempel den 20. marts.

»Det giver problemer, når forårsfuldmånen i år kommer den 21. marts. Tidligere har det gjort det rigtig svært at vide, om der reelt set havde været fuldmåne efter forårsjævndøgnet, og så har man måske misset den rigtige fuldmåne og ventet på den næste,« siger Claus Jørgen Clausen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor har februar kun 28 dage?

Problemet med de unøjagtige observationer blev taget op i år 1800, hvor den tyske matematiker Carl Friedrich Gauss udregnede en algoritme, der kunne finde påsken uden brug af observationer. Men selv hans algoritme kan komme til at regne den forkerte måne med.

Nogle år ligger forårsjævndøgnet og fuldmånen så tæt, at den næste fuldmåne bliver taget med i stedet. Det er tilfældet i år, hvor forårsjævndøgnet for eksempel er den 20. marts og fuldmånen står op natten til den 21. marts kl. 02:43.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Påsken er langt ældre end Jesus

Skudsekund holder Jordens tid på plads

År 0 eksisterer ikke

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.