Spiser du altid de samme grøntsager? Se her, hvilken grøntsag du burde give en chance

Hvilke grøntsager kommer du i kurven, når du handler?

Hvilke grøntsager kommer du i kurven, når du handler?

Er tomat, agurk, gulerod, peberfrugt, kartoffel og løg standard i din indkøbskurv, så er du, som danskere er flest.

Det viser salgstal fra Coop, der står bag supermarkedskæderne Kvickly, Fakta, Irma og Brugsen. De seks grøntvarer er langt mere solgt end alle andre grøntsager tilsammen, både når det gælder i kroner og øre samt vægt.

»Vi danskere er meget konservative, hvad grøntsager angår. Det er de færreste, der har rosenkål i madkassen,« siger Lars Aarup, der er analysechef i Coop.

Dyrk grøntsager i vindueskarmen

Vi spiser det, der er nemt
»Bortset fra løg og kartofler er grøntsagerne i topseks populære, fordi de er nemme at have med som snack, da de ikke kræver tilberedning. Vi spiser det, der er nemt,« tilføjer han.

Noget af det, der hindrer os i at spise flere grøntsager, er, at vi mangler idéer og inspiration. Det viser en analyse fra Coop.

»Vores valg af grøntsager er også styret af, hvad vi har lært at spise hjemmefra, altså hvad vi plejer. Og så ser vi på, hvad andre spiser – for eksempel naboen eller de andre børn i klassen. På den måde udvider vi ikke vores brug af grøntsager meget,« siger Lars Aarup.

Mad med Gorm: Fiskedeller med masser af grøntsager – perfekte til børn

Disse varer fra grøntafdelingen hitter mest hos danskerne

Her er de seks mest solgte varer fra grøntafdelingen (kartofler er ikke grøntsager). Tallene er indekserede salgstal fra Coop og skal læses sådan, at for hver gang der sælges for 100 kroner tomater, sælges der for 97 kroner kartofler osv.:

  1. Tomat: 100
  2. Kartoffel: 97
  3. Agurk: 51
  4. Peberfrugt: 51
  5. Gulerod: 50
  6. Løg: 43

Herefter kommer champignon (29), iceberg (20), broccoli (16), blomkål (14), asparges (13), ærter (12), porrer (12), spidskål (10), forårsløg (7).

Tomater banker kartofler i supermarkedet

Anne fra ‘Annemad’: Butternutsquash går til alt
Vi har spurgt tv-kokken Anne Hjernøe, hvilken mindre kendt grøntsag der er hendes favorit?

»En butternutsquash kan bruges til rigtig meget. Mange går bare forbi den, for den ser lidt sjov ud, og man måske ikke lige kan se, hvordan man skal bruge den. Men folk, der interesserer sig for eller arbejder med mad, kender den. Man behøver ikke at skrælle den, så køb gerne en økologisk. Den har en blød konsistens og nøddeagtig smag, når den bliver bagt. Den er superlækker skåret i stykker og bagt i ovnen, i suppe eller som mos. De fleste børn kan lide den, fordi den smager sødt. Butternutsquashen smager godt i sig selv, men er også god med krydderier – giv den lidt revet citrusskal, røget paprika, ahornsirup, hvidløg, spidskommen eller hakkede krydderurter. Du kan dreje den i alle retninger. Og så er den god til både kød, fisk og sammen med andre grøntsager og kan købes i større supermarkeder, fortæller Anne Hjernøe, tv-kok og kogebogsforfatter, kendt fra programmet ‘AnneMad’ på DR

Mange tager fejl af kostrådene: Tæller juice, løg og kartofler med i ‘6 om dagen’?

En ‘upcoming’ grøntsag?
Coops analysechef, Lars Aarup, nævner blomkål, hvis han skal give et bud på en grøntsag med vækstpotentiale blandt danskerne.
»Blomkål dukker op i nye varianter, og der eksperimenteres med at forædle produktet, ligesom det er sket med tomater, så man i dag kan få gul og lilla blomkål. Og så er der kommet en krydsning mellem blomkål og broccoli, romanesco,« siger han.

Artiklen blev bragt første gang d. 21/11 2016.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.