Ekspert: Disse stueplanter giver dig et bedre indeklima

Danskerne er for dårlige til at lufte ud i hjemmet. På trods af Miljøstyrelsens anbefalinger om at lufte ud flere gange dagligt er det nemlig kun 43 procent af danskerne, der efterlever det. Det viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.

De manglende udluftninger går ud over indeklimaet i hjemmet, og det kan have konsekvenser for vores helbred. Dårligt indeklima kan nemlig forårsage hovedpine, uoplagthed og irritation af slimhinderne.

– Særligt her i vinterhalvåret, hvor vi lufter mindre ud og tænder for radiatorerne, bliver luften tør, og det giver større risiko for at blive syg eller forkølet. Samtidig får man ikke luftet alle de kemikalier ud, som er i luften, og det gør os også ekstra udsatte, fortæller Renate Müller, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Dårligt indeklima fører til tidligere død: Sådan kommer du de største syndere til livs

Hun har forsket i, hvordan stueplanter kan afhjælpe det problem.

– Der er ingen tvivl om, at planter kan give et bedre miljø i hjemmet. De producerer mere ilt og øger luftfugtigheden, så risikoen for at blive syg falder. Samtidig kan nogle typer planter også rense for de kemiske stoffer, der er i luften, for eksempel fra møbler, maling eller rengøring, og dermed gøre luften sundere for os, fortæller hun.  

Så let kan du spare på el-forbruget og skabe et sundt indeklima

Det er dog ikke lige meget, hvilken type plante du stiller i dit hjem. Her er tre planter, der er særligt effektive til luftrensning:

  1. Svigermors skarpe tunge: Placér planten i rigeligt lys. Vand sjældent, så jorden udtørrer mellem vandingerne. Det er vigtigt ikke at vande selve rosetten, da planten risikerer at rådne. Vand i stedet i underskålen.
  2. Væddeløber: Planten trives bedst et lyst sted, men kan også placeres i halvskygge. Vand jævnligt, så jorden er fugtig, men ikke våd.
  3. Guldpalme: Undgå, at planten står i direkte sollys, men stil den i stedet i halvskygge. Vand den med jævne mellemrum, så jorden holdes fugtig, men vær opmærksom på ikke at overvande den.

Kilde: Arne Persson, planteekspert hos Plantorama

Sådan undgår du røg i stuen, når du fyrer op i brændeovnen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.