Forskere: Ældres involvering i byplanlægning skal forbedre deres sundhed

Den seneste rapport om ældres sundhed fra Sundhedsstyrelsen viser, at en fjerdedel af alle danske ældre over 65 år er stillesiddende i deres fritid, og andelen stiger med alderen. På trods af at over halvdelen af dem gerne vil bevæge sig mere. Det skriver Videnskab.dk.

En af de ting, der forhindrer dem, kan være, at vi ikke tænker på deres behov, når vi planlægger byen, fortæller forskere.

»Vi er nødt til at inddrage de ældre, når vi planlægger, hvordan byerne og boligforeningerne skal indrettes. Ellers risikerer vi, at de bliver hjemme, og det går ud over både livskvalitet og helbred. Derudover er det også et økonomisk tab samfundsmæssigt set, hvis de ikke bevæger sig nok og får så dårligt helbred, at de får brug for pleje tidligere i livet,« siger Charlotte Skau Pawlowski til Videnskab.dk.

Hun er adjunkt i forskningsenheden Active Living på SDU, og som blandt andet har analyseret svar fra ældre borgere i ni forskellige kommuner over hele landet i projektet ‘En God Omvej’.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyt studie: Ældre med hang til krydsord har skarpere hjerner

Bænke på jævne fliser er bedre end på græs
Charlotte Skau Pawlowski er en del af et igangværende forskningsprojekt ved navn ‘Bevæg Byen,’ der blandt andet undersøger, hvordan ældre kan præge og få gavn af byrummet.

Her evaluerer hun blandt andet et delprojekt i to boligforeninger i Sydhavnen, hvor forskere har lavet etnografisk feltarbejde ved at besøge, gå ture og interviewe de ældre i en boligforening i Sydhavnen i København om deres forhindringer, samt bygget pavillion og bænke, der passer til de ældres behov – med det formål at få flere ældre ud af lejlighederne og mødes med andre beboere.

En af forskerne på projektet, er Kamilla Nørtoft, der er aldringsforsker og post doc på KADK – Det Kongelige Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

»Det er ofte helt lavpraktiske ting, som vi måske ikke tænker over til daglig. Det skal være et jævnt underlag, så man kan komme frem uden forhindringer. En bænk på græs er for eksempel svær at komme frem til med rollator,« siger Kamilla Nørtoft til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Forbavsede forskere: Danske ældre dyrker overraskende meget sex

Københavns Kommune: Vi glemmer ikke de ældre
Spørger man Teknik- og Miljøforvaltningen, der tager sig af byplanlægningen i Københavns Kommune, svarer de, at de er meget opmærksomme på de ældre borgeres behov.

Kommunen skriver i en mail til Videnskab.dk, at de har vedtaget en arkitekturpolitik i maj 2018, der indeholder et princip om ‘universelt design,’ og som sigter efter, at alle byens rum skal være tilgængelige for alle borgere.

Men skal de ældre ud og bevæge sig mere, så handler det ikke kun om de fysiske rammer, fortæller forskerne.

»Det handler også om, at der skal være et fællesskab, som de kan komme ud til. Og det behøver ikke kræve det store. Hvis bare nogen står klar med en kande kaffe udenfor hver dag kl. 10,« fortæller Charlotte Pawlowski.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor har Danmark så stor social ulighed i sundhed?

Byplanlægger: Meget få byer er ordentligt indrettet til ældre

Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.