Er det misvisende, at skandinaverne er stemplet som “verdens lykkeligste”?

År efter år topper de nordiske lande FN’s liste over verdens lykkeligste lande, men måske er det ikke blevet målt på den bedste måde.

Det skriver tre forskere i en Conversation-artikel bragt Videnskab.dk.

I artiklen skriver de, at meget tyder på, at FN’s liste ikke er god nok til at skelne mellem velbehag og velstand.

Forskerne har i et studie undersøgt, hvor “godt tilpas” og “velfungerende” personer fra forskellige lande har følt sig i de forløbne to uger.

Resultatet viste, at indbyggere i Catalonien har meget højere mental trivsel end indbyggerne i Island, England og Danmark, hvor undersøgelsen også blev lavet.

Ifølge forskerne skyldes det, at FN måler lykke med noget, der kaldes “Cantrils stige”, hvor man bliver bedt om at bedømme sit liv på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er “det værst mulige liv for dig” og 10 er ’det bedst mulige liv for dig.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere har fundet et simpelt 12-minutters trick, der tilsyneladende gør dig mere lykkelig

»Men denne skala er stærkt påvirket af de økonomiske forhold og er en dårlig målestok for mental sundhed og trivsel,« skriver de tre forskere i artiklen på Videnskab.dk.

Ziggi Ivan Santini og Vibeke Jenny Koushede, begge fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, og Sarah Stewart-Brown fra University of Warwich forklarer videre, at økonomi selvfølgelig har indflydelse på trivslen, men ikke 1 til 1:

»Forskning viser, at selv om livsbedømmelsen stiger proportionalt med indtægten, så stiger den følelsesmæssige og mentale trivsel kun proportionalt med indtægten til et vist punkt,« skriver de.

Derfor kan man godt veksle højere indkomst med større livstilfredshed – men ikke en god mental sundhed og et godt velbefindende.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ved du, hvad lykke er?

Hvorfor er Danmark et af verdens lykkeligste lande?

Sig ‘pyt’ – og forebyg stress

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.