I Danmark bliver ældre mere tilfredse med livet med alderen

Du har måske hørt budskabet før: I Danmark bliver vi ikke bare ældre og ældre, nutidens ældre forbliver også funktionsdygtige i flere år, efter at vi trækker job-stikket og hengiver os til vores otium.

Og ikke nok med det så stiger nutidens ældres tilfredshed med deres liv også i takt med den øgede alderdom.

Det skriver Videnskab.dk.

I Danmark er middellevetiden blevet forlænget med 3 år for hvert årti, der er gået siden 1950, viser WHO’s årlige ‘World Health Statistics’-rapport fra 2016.

Derudover stiger den andel af restlevetiden for 50- og 65-årige danskere, hvor vi hovedsageligt er sunde og har en høj livstilfredshed, også, har forskere fundet ud af.

»I Danmark har vi fundet en stærkere stigning i antallet af gode eller sunde leveår end stigningen i middellevetid generelt,« fortæller Bernard Jeune, der er lektor emeritus ved Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Sand lykke handler ikke om at være lykkelig hele tiden

Sammen med en række kollegaer publicerede han i 2015 en videnskabelig artikel i tidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health.

Her konkluderer de, at fra 2004 til 2011 er middellevetiden for en kvinde i 50’erne steget med et år, imens antallet af gode år steg med 1,8 år.

For 50-årige mænd i samme periode steg middellevetiden 1,2 år og antallet af gode år med 2,1 år.

»Sådan har udviklingen været i snart tyve år, men om det fortsætter, kan vi ikke sige,« fortæller Bernard Jeune.

Den høje livstilfredshed topper blandt unge, dykker blandt de 40-årige og stiger markant igen blandt de ældre. Det beskriver man ofte med en såkaldt ’U-model’.

Det er måske ikke så mærkeligt, ifølge Bernard Jeune. For årene fra 30 til 50 er som regel de år, hvor vi er mest pressede, både på karrieren og hjemmefronten, og skal yde allermest.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er Danmark et af verdens lykkeligste lande?

Tendensen til, at en større del af alderdommen er karakteriseret af sundhed og livstilfredshed, hersker dog kun i en lille del af verden: I det velpolstrede vesten.

I 2015 publicerede forskere fra Storbritannien og USA et internationalt overblik over forskningen i ældres velfærd i det videnskabelige tidsskrift The Lancet. Det viste, at folks egen opfattelse af deres livstilfredshed følger U-modellen, men kun i engelsktalende høj-indkomstlande – lande, der minder om Danmark.

»Hvis du ser på denne tendens på globalt plan, er landene, der følger U-modellen, næsten helt sikkert i undertal,« siger Andrew Steptoe, der er førsteforfatter på studiet og psykologiprofessor på University College London.

»Faktisk er dette mønster mere, som man ville forvente. Ældre mennesker gennemlever alvorlige livsbegivenheder, så lidt forsimplet kan man sige, det er mere naturligt, at følelsen af tilfredshed falder med alderen,« siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kæmpe udregning: Så meget ville det gavne Jorden, hvis vi spiste mindre kød

Ny analyse: Folkeskolen bør arbejde med elevernes optimisme

Hvornår begyndte mennesker at give hinanden navne?

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.