Varmen forandrer Arktis for altid

Temperaturen stiger hurtigere i Arktis, end noget andet sted på den nordlige halvkugle. Der bliver grønnere, det regner oftere, og blomsterne springer ud tidligere på året.

Sådan lyder konklusionen i et nyt stort studie, som sammenholder massevis af målinger af forandringerne i Arktis fra år 1971-2017. Det skriver Videnskab.dk.

Forandringerne betyder, at de specialiserede dyr, planter og insekter, der lever i Arktis i dag, vil forsvinde med tiden og blive erstattet af arter, der normalt lever længere sydpå.

Mindre havis betyder blandt andet, at isbjørne og sæler har det svært, men den tidlige blomstring skaber også problemer for insekterne.

»Vi sammenholder målinger af både geofysiske og biologiske forhold i Arktis gennem tiden, og vi ser den samme tydelige tendens: Temperaturen stiger, isen forsvinder, og der bliver mere grønt. Vi får et helt andet Arktis, end vi har været vant til,« siger Jason Box, der er professor i glaciologi ved GEUS og hovedforfatter på studiet, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Overblik: Det ved vi om klimaets tilstand

Temperaturen stiger med dobbelt hastighed i Arktis
Temperaturstigningerne driver de mange forandringer, som forskerne ser i Arktis, og det går rigtig hurtigt, fortæller Jason Box.

Fra 1971-2017 steg lufttemperaturerne i Arktis med 2,7 grader i gennemsnit. Det er 2,4 gange hurtigere i forhold til temperaturstigningerne på resten af den nordlige halvkugle.

»Klimaforandringerne er på steroider i Arktis,« siger Jason Box.

»Det skyldes, at mange af de forandringer, som temperaturstigningerne medfører, er ekstra selvforstærkende i Arktis. For eksempel er isen god til at reflektere solens stråler, og når der så forsvinder snedække og havis, modtager jorden og havet mere varme, og det får temperaturen til at stige yderligere.«

Det samme gør sig gældende, når der kommer flere grønne områder, fortæller Torben Røjle Christensen, der er professor i arktisk økosystemøkologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet og medforfatter på studiet:

»Når tundraen bliver til skov, ændrer energibalancen sig også. Der vil blive opsamlet mere energi fra Solen, og når planterne dør, vil der slippe mere metan ud i atmosfæren,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Drop de skræmmende klimahistorier!

Nu kommer menneskene
Efterhånden som det bliver varmere og mere grønt i Arktis, bliver området mere tilgængeligt for arter, som normalt befinder sig længere sydpå, herunder mennesker.

»Der er ingen tvivl om, at der er en masse politisk og økonomisk interesse i Grønland, som jo ikke nødvendigvis er en negativ historie. Det giver mulighed for at bosætte sig nye steder, drive erhvervsudvikling og udvinde mineraler, men det er selvfølgelig lidt en sørgelig baggrund, at det bliver muliggjort af menneskeskabte forandringer,« siger Torben Røjle Christensen.

Jason Box er enig.

»Det her studie sender et stærkt signal om, at det er vigtigt at overholde Paris-aftalen (der går ud på at holde den globale gennemsnitlige temperatursstigning under to grader, red.) og forsøge at sænke klimaforandringerne så meget som muligt,« opfordrer han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

I Arktis tikker en metanbombe

Kæmpe udregning: Så meget ville det gavne Jorden, hvis vi spiste mindre kød

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.