Dette kan hjælpe de fleste børn med OCD

Barnet skal øve sig hjemme for eksempel i at holde ud at være lidt angst uden at lave tvangshandlinger.

Barnet skal øve sig hjemme for eksempel i at holde ud at være lidt angst uden at lave tvangshandlinger.

Det hidtil største studie af kognitiv adfærdsterapi til børn med angstlidelsen OCD viser, at 90 procent af børnene får det markant bedre i løbet af tre år.

Det skriver Videnskab.dk.

De børn, som ikke har gavn af terapien med det samme, kan hjælpes med mere terapi. Medicin virker ikke bedre eller hurtigere end terapi, konkluderer forskerne.

»Udfra det her anbefaler vi, at man kun bruger medicin, hvis barnet har meget svære symptomer, og hvis familien ikke kan indgå i terapien,« siger professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien på Skejby sygehus, Per Hove Thomsen til Videnskab.dk.

Det nye studie er udkommet i Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

Læs også på Videnskab.dk: Børn med OCD kan kureres uden medicin

I studiet har forskerne fulgt 269 børn med OCD i tre år. Børnene var mellem 7-17 år og kom fra Danmark, Norge og Sverige.

Alle børnene var nydiagnosticerede med OCD og fik til at starte med kognitiv adfærdsterapi. I alt 14 uger varede terapien med ugentlige terapisessioner og hjemmeopgaver.

Terapien hjalp 73 procent af børnene, som fik det så meget bedre, at de ikke længere opfyldte kriterierne for diagnosen OCD. Halvdelen af børnene var helt fri for deres OCD symptomer.

Den lille gruppe børn, 50 i alt, som ikke var blevet raske af terapien, blev inddelt ved lodtrækning i to grupper. Halvdelen fik 10 omgange ekstra terapi i 10 uger, den anden halvdel fik medicin af typen SSRI, som oprindeligt er udviklet til depression.

Efter tre år undersøgte forskerne alle de 269 børn igen. Resultatet er, at 90 procent af børnene er enten helt raske eller har fået det så meget bedre, at de ikke længere opfylder kriterierne for diagnosen OCD.

Det viste sig, at der ikke var forskel mellem de tre grupper af børn:

  1. Børn, der havde fået det bedre af første omgang terapi.
  2. Børn, der havde fået 10 ugers ekstra terapi
  3. Børn, der havde fået medicin efter første omgang terapi.

»I alle tre grupper ser vi et gradvist fald i deres symptomer. For dem, der blev hjulpet af første omgang terapi, sker der bare et hurtigere fald i starten. Men der er ingen forskel mellem gruppen, som fik medicin, og gruppen, som fik mere terapi,« forklarer Per Hove Thomsen.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Antidepressiver fordobler børns risiko for selvmordsadfærd

Medicinen hjælper altså tilsyneladende også, men ikke mere og ikke hurtigere end terapien.

Studiet har dog en svaghed. Det mangler en kontrolgruppe af børn, som ikke har fået nogen behandling.

Uden sådan en kontrolgruppe er det svært præcist at afgøre, hvor meget af børnenes bedring, der skyldes behandlingen, og hvor meget af bedringen der er kommet af sig selv.

»Det er en svaghed ved studiet, at vi ikke kan se den ‘naturlige’ udvikling i OCD. Men rent etisk ville vi ikke kunne forsvare at have en gruppe børn med så alvorlige psykiske problemer, som ikke fik behandling i tre år,« siger Per Hove Thomsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Terapi til børn med OCD virker på langt sigt

Største studie hidtil: Klassestørrelse har minimal betydning for elevers præstationer

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.