Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Gode og dårlige alternativer til is: Smagstest af frozen yoghurt, soja-, tofu- og mælkeis

Som isalternativ kan dommerne bedst lide frozen yoghurt af mærket Excellent.

Som isalternativ kan dommerne bedst lide frozen yoghurt af mærket Excellent.

Frozen yoghurt, fedtfattig mælkeis, is uden tilsat sukker, soja-is, tofu-is og is uden mælk …

Mælkeallergikere og veganere har fået det nemmere, men forbrugeren, der bare går efter den gode smag – eller måske lidt færre kalorier end i den traditionelle flødeis – har fået en jungle at fægte rundt i. For det er ikke nemt at gennemskue, hvad der er et godt alternativ til is.

Men i smagstesten af otte slags is-lignende produkter tegner der sig dog et mønster.

»Nogle af dem lykkes ret godt med smagen. Hvis man har en ‘kunstig’ is, der altså ikke er en klassisk vaniljeflødeis, er det godt at kombinere med noget frugt på toppen. Det syrlige giver godt modspil til den søde is og kompenserer for det, isen mangler i cremethed, når den ikke er flødefed,« siger Michael René, der er lektor og underviser på Professionshøjskolen Metropol.

Se, hvor mange stjerner produkterne har fået, på Testuniverset.dk

Fire af de bedst rangerede is har enten frugtpuré, bær eller lakrids som modspil til vaniljeis fremstillet på mælk eller yoghurt.

På de sidste tre pladser havner isene uden mælkeprodukter i.

»Vi er jo vænnet til, at is skal smage af fløde – eller som minimum mælk. Det her er en slags kopivarer, som derfor har svært ved at leve op til standarden for en is,« siger adjunkt og underviser på Metropol Preben Vestergaard om blandt andet Tofulines chokoladeis, som dommerne kalder »et uheldigt produkt«.

Brand manager Lasse Hebsgaard fra Frisko, der står bag produktet, skriver i en mail til Søndagsavisen:

»Vi er naturligvis kede af panelets kommentarer til vores tofu-chokoladeis. Det er en relativt ny produktkategori, som vi udvikler på løbende. Og her bruger vi al den feedback, vi får. Når det er sagt, så er der mange forbrugere, som holder af vores tofuis – både smag og konsistens – så vi fortsætter udviklingen af gode opskrifter.«

Se, hvor mange stjerner produkterne har fået, på Testuniverset.dk

Kun halvt så mange kalorier
Tofuisen fra Frisko har omtrent samme kalorieindhold som en normal flødeis. Men flere af de andre testede produkter giver mulighed for at spare på kalorierne.

Cheasys mælkeis med lakrids (der også findes i en variant med vanilje og cappuccino) og Isis’ vaniljeis (der også findes med choko og karamel) feder kun halvt så meget som almindelig is. Også sojaisen med mint og chokolade er lav på kalorier.

»Ernæringsmæssigt er det gode alternativer, hvis man skal spare på kalorierne. Omvendt har man også tendens til at spise mere af et produkt, hvis man ved, at det er light. Og så nytter det jo lige lidt,« advarer Preben Vestergaard.

En anderledes test
Normalt tester Søndagsavisen en række sammenlignelige produkter. Men efter flere opfordringer til at teste fedtfattig is, frozen yoghurt og andre alternativer til is har vi lavet en blandet test.
Produkterne sammenlignes ikke med hinanden, men vurderes hver for sig på, hvor god smagssammensætning, konsistens og duft de har.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes