Smagstest af spegepølse: Den bedste skal man skære selv

Slagter Lampes sønderjyske spegepølse har den helt rigtige smag. Generelt får man en bedre spegepølse, hvis man skærer den selv.

Slagter Lampes sønderjyske spegepølse har den helt rigtige smag. Generelt får man en bedre spegepølse, hvis man skærer den selv.

Spegepølse er en populær spise i Danmark. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at børn hver dag i gennemsnit spiser 8,4 gram spegepølse, salami og andet pølsepålæg, mens voksne spiser 5,5 gram.

Udvalget er stort – hvidløgsspegepølse, pebersalami og de nyere sydeuropæisk inspirerede som for eksempel chorizo. Og så er der klassikeren: den sønderjyske spegepølse. Den fås både i skiver og som hele pølser, og begge dele indgår i testen. Testpanelet er dog ikke i tvivl om, hvad de foretrækker.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Der er mere smag og autenticitet i dem, man selv skærer. Dem, der allerede er skåret i skiver, er mere tørre,« siger Preben Vestergaard Hansen, der underviser i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.

»Enig,« siger kollega og meddommer Michael René.

»Hvis man vælger de skiveskårne, er skiverne også meget tynde. Det er selvfølgelig en fordel, fordi det er et usundt produkt, men så hellere skære en ordentlig skive og spise det lidt sjældnere,« siger han og bakkes op af Preben Vestergaard, når det gælder ernæringsdelen.

spegepølse

Læs hele testen på Testuniverset.dk

En fed og usund omgang
»Spegepølser er røgede, tilsat nitrit, fede og indeholder kød. De er på alle måder dårlige for sundheden. Så jeg vil råde til at vælge en af dem med mindst fedt i og spise rugbrød og grønt til,« siger han.

I smagstesten er det også den fedeste af alle pølserne, Pålægs Mesteren med 46 procent fedt, der ender med det laveste antal stjerner.

»Den er meget fed og meget syrlig. Den smager ikke af så meget, og smagen varer meget kort tid,« siger Michael René.

»Det er tydeligt, at man kan lave gode pølser med kun 26 gram fedt i,« siger Preben Vestergaard og peger på Højers pølse, da smagstesten er ovre, stjernerne er uddelt, og dommerne ser på indholdet.

»Fedt er billigt at komme i pølsen. Men jeg forstår ikke, at der skal 46 procent fedt i. Det er voldsomt. Den burde hedde Fedt Mesteren i stedet for Pålægs Mesteren,« siger han.

Nitrit
Alle pølserne indeholder nitrit. »Det er jo et paradoks, for vi vil gerne have, at pølsen er lidt rød, men vi vil ikke have nitrit i, fordi det i store mængder kan øge risikoen for at få kræft,« siger Michael René.
Nitrit tilsættes som et konserveringsmiddel for at forhindre væksten af bakterien clostridium botulinum, der kan give pølseforgiftning. Samtidig gør det farven på pølsen mere rød end grålig.

Topkarakter for krydderi og røg
Vinderen blandt de skiveskårne pølser bliver Coop, der har et ganske udmærket produkt. Med fem stjerner kan dommerne ikke forestille sig mange skiveskårne pølser, der er bedre.

»Den er klassisk, god, harmonisk og har alle kvaliteter uden at være prangende,« siger Preben Vestergaard.

Helt oppe at ringe på stjerner kommer dommerne først, da de smager Slagter Lampes pølse, som man selv skærer skiver af.

»Krydderiskabet står helt åbent her – muskatnød, koriander, hvid peber … Konsistensen er god, duften er god, farven er god. Den har det hele,« siger Michael René.

»Men den er meget røget og kan derfor ikke spises i store doser. Og den er nok mest til voksne,« tilføjer Preben Vestergaard.

Sådan skal sønderjysk spegepølse smage
Den skal smage røget og krydret og salt, men der skal selvfølgelig være balance mellem de tre ting. Vi skal også have kødsmag og en konsistens med bid i, uden at det bliver sejt. En spegepølse skal også være fed og må gerne have synligt fedt, men det skal ikke blive for meget.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.