Smagstest af boller i karry: Kun én består – resten dumper

Coops boller i karry er de enes­te, der falder i dommernes smag.

Coops boller i karry er de enes­te, der falder i dommernes smag.

Det er en sølle omgang, er dommerne enige om, da de har smagstestet boller i karry. Seks ud af syv produkter får kun en eller to stjerner.

Boller i karry er ellers en populær ret blandt dans­kerne. På en gennemsnitlig dag sætter én procent af danskerne gaflen i en bolle i karrysovs, har tal fra Coop analyse tidligere vist.

Derfor er kokkene Mette Yde-Andersen og Rune Kromann fra Erhvervsskolen Nordsjælland kede af det boller i karry-udvalg, som de bliver præsenteret for.
»Færdigretter vinder mere og mere frem, men der er alt for mange dårlige produkter,« siger Mette Yde-Andersen og halverer en kødbolle med en gaffel.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Bollerne er så bløde, at du ikke behøver at bruge tænderne til at tygge dem. Og retterne smager alt for meget af salt og bouillon. Vi savner både løg, æble og god karry. Man bliver jo ikke syg af at spise det her, men det er af en ærgerlig beskaffenhed,« siger hun.

Sådan skal boller i karry smage
Bollerne skal være kødfyldte og med lidt bid i – ikke helt bløde. Sovsen skal være cremet og både dufte og smage af karry. Og der må gerne være små stykker løg og æble i. Hvis der er ris, skal de hverken være en grødagtig klistret masse eller små hårde korn.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Smager mistænkeligt ens
»Ja, hold op, jeg bliver glad for mine egne boller i karry derhjemme, når jeg smager de her,« siger Rune Kromann og peger på fire af retterne, der smager og fremstår mistænkeligt lig hinanden.

Tre slags boller i karry skiller sig ud fra dem.

Den ene er plasticposen fra Steff Houlberg, hvor ris, sovs og karry er blandet på forhånd.

»Det gør det endnu mindre behageligt, at det hele er rørt sammen. Det tenderer jo risengrød i konsistens, fordi risene er kogt ud i sovsen, og bollerne er så bløde. Smagen er også salt og bouillon-agtig,« siger Rune Kromann og giver en enkelt stjerne, der betyder en ringe præstation.

Se også en test af frysepizzaer på Testuniverset.dk

Den bedømmelse tager Steff Houlberg til efterretning, siger kommunikationsansvarlig Michael Ravn.

»Vi er kede af denne bedømmelse, men vi må også konstatere, at det er et spørgsmål om smag og behag. Mange forbrugere foretrækker denne variant, hvor retten er rørt sammen allerede, mens andre hellere selv vil blande. Vi tager selvfølgelig denne bedømmelse med i vores løbende evaluering af produktet.«

Ikke et fuldt måltid

De testede boller i karry mangler grøntsager for at gøre det ud for et måltid, bemærker dommerne.

»Man er nødt til at supplere med en salat eller grøntsager, for at det kan udgøre et ordentligt måltid ernæringsmæssigt,« siger Mette Yde-Andersen.

Meyer rammer forbi målet
To af retterne – som begge er uden ris – udmærker sig positivt hos dommerne. Og så alligevel ikke. For Meyers boller i karry vækker først begejstring på grund af kødbollernes kvalitet og konsistens og det faktum, at retten virker ‘hjemmelavet’.

»Vi anerkender, at de har prøvet at lave en anderledes version. Og det smager udmærket. Problemet er, at det ikke smager af boller i karry. De har fortolket så meget på en klassiker, at den rammer forbi målet,« siger Rune Kromann.

»Det smager lidt hen ad citronsovs, fordi det er så syrligt. Og det hverken dufter eller smager særlig meget af karry,« siger Mette Yde-Andersen.

Næsten som hjemmelavet
Det efterlader testen med en suveræn vinder: Coops boller i karry (uden ris), som Cofoco Airport Solutions har kreeret for dagligvarevirksomheden.

»Den kommer klart tættest på hjemmelavede boller i karry. Bollerne har kødstruktur og løg i, sovsen er cremet, der er duft og smag af karry, vi har æbler og løg, salt og syre. Der er ingen tvivl om, at det er vinderen, vi har her. Vores eneste anke er, at den er lidt for syrlig, og derfor lander vi ikke på seks, men fem stjerner,« siger Rune Kromann.

Producent: Der er forskel

Dommerne synes, at fire produkter i testen er mistænkeligt ens i både udseende og smag. Boller i karry af mærkerne Danske middagsretter, Rema 1000, Det hurtige køkken og Steff Houlberg, alle fra frost, er produceret på samme fabrik i Aalborg af samme virksomhed – Tulip Food Company.

Der er forskel på mængden af ris, karrysovs og kødboller, men derudover lyder opskriften på pakkerne ens. Samme ingredienser i samme rækkefølge.

Søndagsavisen har spurgt Tulip Food Company, om opskriften er den samme, eftersom ingredienserne er de samme og rækkefølgen er ens både i karrysovsen og kødbollerne. Hertil lyder svaret fra kommunikationsansvarlig Michael Ravn:

»Ja, der er forskelle mellem produkterne, men vi kan af konkurrencehensyn ikke oplyse nærmere.«

Tulip ønsker altså ikke at oplyse, hvad den forskel, de fastholder, der er på de fire produkter, består i.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.