Test af havregryn: Discountvare og en økologisk deler sejren

Både Crownfield og Grøn Balance får seks stjerner af smagsdommerne.

Både Crownfield og Grøn Balance får seks stjerner af smagsdommerne.

»Jeg spørger altid mine elever i sensorik, hvad de har fået til morgenmad, og beder dem sætte nogle ord på, hvordan det smagte. Havregryn vinder altid,« fortæller Michael René, lektor og underviser på Professionshøjskolen Metropol.

I denne uges test er det ikke eleverne på Metropol, men Michael René og hans kollega, adjunkt og underviser Preben Vestergaard, der skal beskrive smagen af otte forskellige varianter af finvalsede havregryn.

»Der findes ikke så mange havremarker i Danmark, så mange af grynene kommer nok fra samme mark og er malet på samme mølle. Derfor er det umiddelbart svært at smage den helt store forskel,« siger Preben Vestergaard.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Høloft og mandelsmag
Selvom dommerne er enige om, at de forskellige produkter minder meget om hinanden, er der alligevel nogle, der skiller sig ud. Havregryn skal ifølge dommerne kombinere smagen af nødder med følelsen af at lugte til en stak havre på et kornloft, og de produkter, der kommer tættest på at levere den oplevelse, er Crownfield og Grøn Balance.

»Den har store flager i de finvalsede gryn, som gør, at man skal tygge lidt mere. Og så er den mørkere i farven end de andre og har en lidt sød mandelsmag,« siger Michael René om Lidls Crownfield, der er en af tes­tens billigste varianter.

Sådan skal havregryn smage

De skal ikke være for fine, så de virker melede og klæge i konsistensen, men de skal heller ikke være for grove, så man ligner en hest, der står og æder af en kornmark. Grynene skal ikke være kridhvide, men må godt have en mørk, sprød farve. Og så skal de have en nøddeagtig smag.

En bleg taber
Grøn Balance får også det maksimale antal stjerner for sin bagte farve og mandelsmag.

»Den skiller sig ud i kvaliteten. Der er intet at pege fingre ad,« siger Preben Vestergaard.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Smagen af nødder og mandel går igen i mange af de andre produkter, mens testens taber er lidt bleg i udtrykket.

»Den er lidt lys i det, vagere i smagen, og så fremstår grynene lidt melede og støvede,« siger Preben Vester­gaard om de finvalsede havregryn fra Axa.

Fed mælk og sunde frugter

Er du ikke fedtforskrækket, skal du vælge en mælk i de mørkere blå kartoner til dine havregryn. For jo federe mælken er, desto mere løftes grynenes smag.
Vil du give havregrynene, der består af 100 procent fuldkorn, et ekstra nøk op ad sundhedsskalaen, kan du pynte dem med frugt, eksempelvis melon og mandarin. På den måde bliver morgenmaden tilsat flere vitaminer, og den får et mere interessant look.

Se også en test af cornflakes på Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.