Solidt bid i vinder-pommes frites

Dommerne har smagt på otte forskellige typer ovnpommes frites og har fundet deres favorit.

Dommerne har smagt på otte forskellige typer ovnpommes frites og har fundet deres favorit.

Skal der pommes frites på bordet, kan dit valg ved fryseboksen resultere i, at du ender med at servere alt fra en friteret kartoffel med umamismag til en halvkedelig fedtet fætter.

Det viser denne uges smagstest, hvor vi har taget turen væk fra burgerbarernes friturebad og bedt Preben Vestergaard, adjunkt og underviser på Professionshøjskolen Metropol, og hans kollega Michael René om at bedømme, hvilke af supermarkedernes pommes frites, der giver den bedste smagsoplevelse efter en tur i ovnen.

Flertallet af pommes fritene på bordet foran dommerne ligner de snorlige pommes frites, som man kender dem fra den lokale grillbar, mens to af dem skiller sig ud ved at have skræl på. Det er blandt dem, at vinderen skal findes.

»Den er dejlig mørk i farven, har en klassisk autenticitet over sig og har en god smag af friture,« lyder Preben Vestergaards dom over Princips Pommes Gigant.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal pommes frites smage

De skal have kartoffelsmag uden at være klæge. Der skal være en god balance mellem salt og sødme. De må godt have farve og syne af, at de har været i en ovn.

Godt bid og miks
Preben Vestergaard pointerer, at der måske er nogle, der vil blive mere begejstret for den end andre, når den sættes på middagsbordet.

»Det er nok ikke det, som børn vil forvente af en pomme frite, fordi det er tydeligt, at den er skåret ud af en kartoffel. Det er mere en voksen-pomme frite.«

Som navnet afslører, er Princips Pommes Gigant stor i størrelsen, men den formår alligevel at have et solidt bid.

»Selvom den er stor, bliver den ikke melet og blød,« siger lektor og underviser Michael René.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

På andenpladsen kommer Änglamarks økologiske pommes frites, som får ros for en god balance i både smag og konsistens.

»De har et godt miks af en sprød overflade og en blød midte. Og så har de absorberet olien på en måde, der efterlader en god smag,« siger Michael René.

I den anden ende af skalaen ligger Lidls Harvest Basket og Vores Pommes Frites fra Dansk Supermarked, som dommerne synes, har en sødlig smag, der minder om mælkepulver, men mangler smagen af friture. Dommerne tildeler dem tre stjerner, som svarer til en jævn præstation.

Overkogte kartofler
Samme vurdering får Pommes Frites fra Gram Slot, der på grund af den højeste kilopris ender sidst i skemaet. Ligesom vinderen af testen har den skræl på, hvilken den får ros for, mens der er andet ved dens konsistens og udseende, som dommerne er knap så begejstrede for.

»Det, der trækker op, er, at den har noget autentisk over sig, og at nogle af dem har en lidt ristet brændthed, men de virker lidt overkogt i konsistens, når de har været i ovnen og er kedelige i farven,« siger Michael René.

Indkøbsdirektør i Rema 1000, Anders Jensen, kan ikke genkende dommernes vurdering af pommes fritene.

Test: Billigste grovbolle er også bedst

»I de økologiske pommes frites bruger man ikke tilsætningsstoffer for at forhindre grå farve, og det forklarer den lidt grålige nuance, de økologisk pommes frites kan have i rå tilstand. Efter tilberedning får de den samme gyldne nuance, som det fremgår af billedet på posen,« skriver han i en e-mail.

Det er dog ikke den oplevelse, som dommerne har, efter at pommes fritene er blevet tilberedt som angivet på posen.

»Det er ikke, hvad jeg forbinder med pommes frites. De ser gamle og kedelige ud og ligner kartofler, der har stået i køleskabet to-tre dage, og man bliver helt fedtet ind i olie,« siger Preben Vestergaard.

Et lille pift

Det er svært at få pommes frites til at minde om de klassiske fra grillen, når man varmer dem i ovnen, men et lille pift af olie, når de har stået i ovnen i et stykke tid, kan hjælpe dem på vej.

Kilde: Michael René, Metropol

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.