‘Sund’ morgenmad er fyldt med sukker

Foto: KRISTIAN BRASEN

Seks ud af ti morgenmadsprodukter indeholder mere end 10 gram sukker pr. 100 gram.

Produkterne bliver ellers markedsført som sunde på grund af deres lave fedtindhold eller høje indhold af kostfibre.

Men med de store mængder sukker lever produkterne ikke op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for et sundt morgenmåltid.

– Det er en skandale, mener Erling Saxholt, der er forsker på Fødevareinstituttet under Danmarks Tekniske Universitet.

– Jeg vil kategorisere det som et nydelsesmiddel – der er jo lige så meget sukker i som i en kage, siger han.

Blodsukkeret på rutsjebanetur

Så meget sukker til morgenmad er skidt, da det sender blodsukkeret på en rutsjebanetur.

Desuden er det vanedannende og overtager pladsen for vigtige næringsstoffer.

Kellogg’s Special K klarer sig dårligst på grund af for meget sukker og salt samt for få fibre.

Søndagsavisen spurgte Kellogg’s, hvordan det harmonerer med tegningen af en slank kvindetalje på pakkens forside.

– Special K er et produkt rettet mod kvinder. Og undersøgelser viser, at personer, der spiser morgenmad, generelt er tyndere, siger kommunikationschef i Kellogg’s Vibeke Haislund.

Salt er totalt unødvendigt

Salt er den anden store synder blandt de såkaldt sunde morgenmadsprodukter.

Halvdelen indeholder således mere salt, end Fødevarestyrelsen anbefaler.

– Det er totalt unødvendigt. Salt er elendigt for vores ernæring, siger Erling Saxholt fra Fødevareinstituttet og forklarer, at salt kan give forhøjet blodtryk.

Fedt er ikke et problem blandt de testede produkter, og otte af ti indeholder flere kostfibre end de anbefalede seks gram. Kostfibre er gode for fordøjelsen og holder blodsukkeret på et stabilt niveau.

Slanke kvinder og usund morgenmad

To risbaserede produkter indeholder dog kun henholdsvis 2,5 og 1 gram kostfibre pr. 100 gram og får derved en sur, rød smiley.

Det fuldender billedet af, at forbrugere skal se sig godt for, når de vælger morgenmad.

Flotte ord og billeder af slanke kvinder på pakkerne er ikke ensbetydende med en sund morgenmad.

Faktisk fraråder Fødevareinstituttets Erling Saxholt mange af dem:

– De hører ikke hjemme på hverdagens morgenbord.

Han anbefaler i stedet havregryn eller alternativt de rugbaserede produkter.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.