Her er de sikreste højstole

Den populære Stokke-stol er tredjebedst i testen af højstole. Brios Sit vinder suverænt. Foto: Kristian Brasen

Fald fra høje barnestole er en af de 10 hyppigste årsager til, at børn kommer på skadestuen. En opgørelse, som Forbrugerrådet har udarbejdet, viser, at omkring 300 børn hvert år kommer til skade på den måde.

Ulykkerne kan enten ske, ved at barnet rejser sig og falder ud, eller ved at stolen vælter. Brio Sit er den sikreste stol og vinder suverænt testen af højstole. De øvrige stole er langtfra lige så sikre.

For let at rejse sig fra to stole

Testen viser, at det er for let for barnet at rejse sig fra Hokus-Pokus og Baby Dan. Åbningerne ved benene er for store, så barnet kan få knæene op og stille sig op i stolen.

»Hvis man som forælder synes, at åbningerne er for store, kan man købe en hynde som ekstraudstyr,« siger Bengt Olsson fra Barnsangsfabriken, der står bag Hokus- Pokus.

Det er også let at rejse sig i højstolen Inovi, men den har sele, så forældre kan spænde deres barn fast.

»Men man kan let glemme at spænde barnet fast. Derfor er det klart at foretrække, hvis stolen holder barnet fast uden sele,« siger Bengt-Åke Andersson fra Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, der har testet højstolene.

Ikeas stol er lettest at vælte

Alle stolene lever op til branchestandarden, som laboratoriet har testet efter. Men der er stor forskel på, hvor stabile de er. For eksempel når testens letteste og billigste stol, Ikea Antilop, kun akkurat lige over standardens grænser.

Standarden viser, om stolene er stabile nok, når barnet hænger ud over kanten. Men mange ulykker sker ved, at barnet skubber med fødderne mod en bordkant. Derfor har laboratoriet også testet, hvor stor en kraft der skal til for at vælte stolene bagover.

Også i denne test var Ikeastolen lettest at vælte. Stolen væltede ved 34 newton, der svarer til en kraft på omkring tre kilo. Brio og Baby Dan har de mest stabile stole. Det krævede næsten dobbelt så mange kræfter at vælte dem.

Hold altid øje med dit barn

Selv når du køber den sikreste stol i testen, skal du holde et vågent øje med dit barn. »Alle stole kan vælte, og derfor er det vigtigt altid at holde opsyn med dit barn, når det sidder i en højstol,« lyder rådet fra Børneulykkesfonden.

Se hele testen her

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.