Selvkværnet kaffe er god kaffe

En pose formalet kaffe mister sine aromaer så hurtigt, at du helst skal bruge al kaffen senest 14 dage efter, at posen er åbnet.

Derfor anbefaler Katrine Buhl Eriksen, der er coffee master og træner baristaer for kaffebarskæden Baresso Coffee, at man maler sin kaffe selv.

Katrine Buhl Eriksen har testet fem kaffekværne og to kaffemøller for Søndagsavisen. Og der er stor forskel på maskinerne. Bodum og C3 skiller sig positivt ud, fordi de har mange muligheder for at indstille mængden og malegraden.

Resten af kværnene halter efter i forhold til kvalitet og brugervenlighed, og i bunden ligger Krups, der i løbet af testen gik i stå flere gange.

»Den ville jeg ikke købe,« siger Katrine Buhl Eriksen, der heller ikke er imponeret af kaffemøllerne.

»Det er ikke nemt at lave en god kop kaffe med dem. Så skal du hellere få malet din kaffe i en butik,« siger hun.

Kaffemøller er mindre, billigere og maler kaffen med knive, hvor de andre maskiner kværner den. Derfor er det nærmest umuligt at styre, hvor groft eller fint, du vil male din kaffe. Hvis kaffen er malet forskelligt, så noget er fint, mens andet er i store stykker, kan det give en bitter kop kaffe. Især hvis du laver den i stempelkande.´

Støvsug din kaffekværn

Alle fem testede kværne har et problem i forhold til rengøring. Der sætter sig rester både i kværnen og dér, hvor kaffen ryger fra kværnen og ned i beholderen. Det giver et stort spild og kan påvirke kaffen negativt.

»Gamle kafferester afgiver ekstremt meget smag. Det kan virkelig ødelægge en god kop,« siger baristatræneren, der mener, at kværnene burde kunne skilles mere ad, så de var lettere at rengøre.

Kaffemøllerne er lettere at rengøre end kværnene. De er mindre og består af færre dele, så der kan ikke gemme sig lige så mange kafferester, der kan ødelægge den færdigbryggede kaffe.

Kaffe må ikke komme i kontakt med vand før under selve brygningen.

Derfor skal du helst undgå vand til rengøring og i stedet bruge en tør klud eller køkkenrulle. Du kan også suge kafferesterne op med støvsugeren.

3 gode grunde til at kværne kaffen selv

1. Det smager bedre. Hvis du maler bønnerne, lige inden du brygger, kan aromaerne ikke nå at fordampe.

2. Du kan sortere dårlige og beskadigede bønner fra, inden du maler kaffen. De dårlige bønner kan have indflydelse på hele posen.

3. Du kan eksperimentere med forskellige malegrader. Den samme bønne kan give vidt forskellige smagsoplevelser.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.