Supermarkeder holder fødselsdag flere gange om året

Foto: Colourbox

Danske supermarkeder må efterhånden være gamle. For i modsætning til os andre fejrer de fødselsdag flere gange om året. Flagene er gerne hejst i uger og måneder ad gangen, og de vælger typisk andre datoer end deres rigtige fødselsdag.

Ifølge chefkonsulent ved Forbrugerombudsmanden Katrine de Neergaard må dagligvarebutikkerne i princippet kun holde en enkelt fødselsdagsfest årligt, men når et supermarked er en del af en kæde, har det pludselig mange fødselsdatoer at vælge imellem, forklarer hun.

»De må godt holde fødselsdag i hele landet, hver gang en af deres butikker har fødselsdag, men i en kæde med mange supermarkeder er det måske lidt overdrevet at benytte sig af,« siger Katrine de Neergaard.

Et andet markedsføringskneb er at holde fødselsdag over en længere periode. Bilka fylder for eksempel år lige nu, og festen har varet siden 1. august. I 2013 blev den skudt i gang på samme tid og varede helt frem til 4. september. Altså godt fem uger.

»Det er meget længe at holde fødselsdag, men der er ikke regler for, hvor lang tiden fødselsdag må vare. Til gengæld skal supermarkederne være opmærksomme på, at de kun må køre med de samme tilbudspriser i op til to uger ad gangen. Og der skal selvfølgelig være tale om reelle tilbud,« siger Katrine de Neergaard.

SUPERMARKEDERNES RIGTIGE FØDSELSDAGE

Bilkas rigtige fødselsdag: 7. oktober 1970

Her fejrede de senest fødselsdag: 1. august- 4. september 2014

Føtex‘ rigtige fødselsdag: 17. november 1960

Her fejrede de senest fødselsdag: 16. september-13. oktober 2013

Nettos rigtige fødselsdag: 1. april 1981

Her fejrede de senest fødselsdag: 28. februar 2014-28. marts 2014

Kvicklys rigtige fødselsdag: 9. november 1961

Her fejrede de senest fødselsdag: 2.-22. marts 2014

Irmas rigtige fødselsdag: 23. august 1886

Her fejrede de senest fødselsdag: 23. august 2013

Faktas rigtige fødselsdag: 17. juni 1981

Her fejrede de senest fødselsdag: 22. april-5. maj 2013

Rema 1000’s rigtige fødselsdag: 1. august 1994

Her fejrede de senest fødselsdag: 2. marts- 8. marts 2014

En kamp om kunderne

Når dagligvarepriser er pakket ind i flag og balloner, skaber det køer ved kasseapparaterne. Men Marcus Schmidt, lektor på CBS og forsker i forbrugeradfærd, mener alligevel, at de mange fødselsdage kombineret med årets øvrige ‘choktilbud’ og ‘vanvidspriser’ må tolkes som en desperat krig om kunderne.

»Det er simpelthen en vedvarende panik over at blive løbet agterud. Når selv lavprisbutikkerne har svært ved at få det til at løbe rundt, må det være et udtryk for, at vi har for mange butikker herhjemme. Det handler om overlevelse,« vurderer han.

Supermarkederne selv kalder fødselsdagene for ’sjove for både os og kunderne’. Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, herunder Bilka, Føtex og Netto, fortæller videre, at der sjældent bliver holdt mere end en enkelt fødselsdag om året i hver butik. Men de enkelte varehuse kan godt vælge at markere runde fødselsdage, så de ender med at holde to fester på et år.

Juletiden er hellig

Han erkender, at hverken Føtex, Netto eller Bilka hejser flaget på deres rigtige fødselsdag – af hensyn til kunderne: »Vi vil gerne fejre os selv, men vi betragter trods alt julen som en vigtigere begivenhed i danskernes liv end en fødselsdag i en af vores kæder,« siger Mads Hvitved Grand med henvisning til, at Føtex’ rigtige fødselsdag ligger i november.

Samme melding kommer fra Kvickly, som også har fødselsdag i november.

»Vi har altid holdt vores fødselsdag i foråret, hvor det passer bedst i forhold til kunderne,« siger kommerciel direktør Anne-Marie Navarro.

De indrømmer begge, at supermarkedernes fødselsdage strækker sig over lang tid.

»Medmindre man er royal, er det få, der har lige så lang fødselsdag som butikkerne i Danmark. Men det er ikke alle kunderne, der har mulighed for at være der på én dag, så derfor er det strakt lidt ud,« siger Mads Hvitved Grand.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.