Dyr torskerogn ender sidst i test

Bornholms Torskerogn vinder på både duft, smag og konsistens. Foto: Kristian Brasen

Jo mere rogn, desto bedre. Den antagelse kunne umiddelbart være oplagt. Men går man efter den bedste smag, er et højt indhold af rogn ikke nødvendigvis afgørende. Det viser sig heller ikke at være afgørende, om man vælger klassisk torskerogn, eller der i stedet er den bredere variant ‘fiskerogn’ i dåsen.

Det viser Søndagsavisens smagstest, hvor underviser Sarah Gjerø og kok Mariann Præstegaard, begge fra Hotel- og Restaurantskolen i København, har testet fem forskellige typer torskerogn sammen med tre discountvarianter af fiskerogn for at undersøge, hvor stor forskel der er i smagsoplevelsen.

Se hele testen her 

Tæt løb mellem to

Da panelet har smagt sig gennem samtlige otte produkter, viser løbet sig at være særdeles tæt mellem to, og der bliver smagt frem og tilbage flere gange, inden vinderen endelig kan kåres.

»Den har altså både den bedste smag og den bedste konsistens i munden,« siger Sarah Gjerø om vinderrognen Bornholms Torskerogn, der har et rognindhold på 65 procent og derudover indeholder vand, rapsolie, stivelse, tomatkoncentrat og salt – hvilket i øvrigt er ret typiske ingredienser for en dåse rogn – i varierende mængder.

»Den har en fin duft. Her får man faktisk noget hav,« bakker Mariann Præstegaard op om vinderkåringen.

Lige efter – og også med fem stjerner – kommer den billigere variant Officer Rogn, der er fremstillet af ikke nærmere specificeret fiskerogn. Men det har tilsyneladende ikke den store indflydelse på smagsoplevelsen.

»Den har en god konsistens. Den er saftig og har god skærefasthed og dufter fint. Den smuldrer ikke ud i munden,« forklarer Mariann Præstegaard.

Se hele testen her 

Sådan smager god torskerogn
Den gode rogn dufter og smager frisk. Der skal være en fornemmelse af hav i smagsoplevelsen, og farven må gerne komme tæt på det friske produkt.

 Mere rogn er ikke sagen

At et højt indhold af rogn ikke nødvendigvis gør oplevelsen bedre, viser sig, da smagspanelet når til tallerknerne med Aldis Golden Seafood Torskerogn og Coops Luxus Torskerogn. Torskerognen fra Aldi indeholder 80 procent rogn, og Coops udgave hele 90 procent rogn.

»Den har en lidt underlig konsistens, men smagen er der ikke noget galt i. Den er bare ikke så rar i munden,« siger Sarah Gjerø om torskerognen fra Aldi, der lander midt i feltet med tre stjerner, mens Coops ligger lige efter med to stjerner.

Helt i bund havner torskerognen fra Amanda. Det både undrer og frustrerer administrerende direktør Jesper Kold Sørensen i Amanda Seafood A/S.

»Sidste år vandt vi med det samme produkt klart over syv konkurrerende produkter i Politikens smagstest, så jeg er overrasket over resultatet og uenigheden mellem eksperterne. Men lad eksperter være eksperter, for mig er de vigtigste dommere forbrugerne, som målt ud fra salgstallene foretrækker og vælger vores produkter, og jeg er glad for og stolt over, at de bedst kan lide vores torskerogn.«

Se hele testen her 

Sådan laver man torskerogn

Den udvalgte rogn får fjernet hinderne og blandes med olie, tomat, stivelse og vand til en flydende konsistens, som fyldes på dåse.

Sådan skal rogn smage
Den gode rogn dufter og smager
frisk. Der skal være en fornemmelse
af hav i smagsoplevelsen,
og farven må gerne komme tæt
på det friske produkt.
Sådan bliver torskerogn til

Den udvalgte rogn får fjernet hinderne og blandes med olie, tomat, stivelse og vand til en flydende konsistens, som fyldes på dåse.

I konserveringsprocessen (autoklavering) koges produktet under tryk, og i denne proces hærder produktet op, så man får det velkendte skærefaste produkt. Denne proces tager cirka 70 minutter ved en temperatur på 115 grader.
Proteinindholdet i rogn har betydning for, hvor stor en procentdel rogn produktet kan indeholde. Er proteinindholdet højt, kan det være svært at fremstille et produkt med en høj procentdel rogn, fordi resultatet bliver for tørt. Proteinindholdet i rognen afhænger blandt andet af, hvor og hvornår fisken er fanget. kilder: Henrik Petersen, Bornholms A/S

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.