Test af vinterstøvler til børn: To giver våde tæer og andre har problemer med kemien

Skal dit barns fødder både være tørre og varme, så er vinterstøvlernefra Ecco et godt valg.

To par støvler skiller sig ud i Søndagsavisens test af vinterstøvler. De kan ikke holde vandet ude. Flere par viste sig også at have problemer med kemien.

Et barn kan nemt tilbagelægge mellem 10.000 og 15.000 skridt om dagen, en del af dem udendørs. Derfor er det vigtigt, at podernes vinterstøvler kan holde fødderne både varme og tørre. Men det er langtfra alle støvler, der klarer den opgave lige godt. Det viser en test af vinterstøvler, som Søndagsavisen har fået udført i samarbejde med Testfakta. Her er støvlerne blandt andet blevet undersøgt for deres evne til at holde på varmen og for, hvor mange skridt barnet kan tage i våde omgivelser, inden der trænger vand ind i støvlen.

Overraskende ringe resultat

Efter blot 44 skridt falder den første støvle fra, nemlig den højre støvle i parret fra Skofus. Den venstre gør det ikke meget bedre. 155 skridt bliver det til, inden de monterede sensorer i støvlen melder fra over for fugt. Resultatet overrasker Susanne Kristensen, produktchef for Skoringen, der sælger støvlerne fra Skofus.

»Vi har tidligere selv testet Skofus-støvlerne og fik et meget bedre resultat, hvor støvlen var vandtæt op til 15.000 skridt pr. højre og venstre fod, som overstiger, hvad et barn normalt går på en dag både inde og ude,« udtaler Susanne Kristensen og fortsætter: »Vi vil selvfølgelig gå i gang med at analysere problemet, for det er meget frustrerende, at de to tests ikke falder ud med samme resultat.«

Heller ikke testens billigste støvler, IceTex fra Dansk Supermarked, er gode til at holde vandet ude. Højre støvle klarer 115 skridt, mens venstre når op på 957 skridt. Her understreger kæden, at støvlerne ikke sælges som vandtætte, men som vandafvisende. Det er dog stadig et meget lavt antal skridt, højre støvle klarer.

Til gengæld er støvlerne det allerbedste køb, hvis dit barn har tendens til kolde tæer, for her klarer de billige støvler sig bedre end alle de øvrige i testen og slår selv testvinderen fra Ecco. Evnen til at holde på varmen testes ved at placere en pose med 38 grader varmt vand i støvlen og måle, hvor lang tid der går, inden temperaturen på vandet er faldet til 33 grader. Der klarer de billige støvler 92 minutter.

Problematiske stoffer

Foruden evner til at holde vand ude og varme inde har laboratoriet undersøgt støvlerne for problematiske stoffer. Her viser flere af de testede støvler at indeholde de miljøskadelige stoffer PFOA og PFOS, såkaldte perfluorerende stoff er, der har hormonforstyrrende virkning og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Mest bemærkelsesværdigt er indholdet af PFOS i støvlerne fra Kavat, der er næsten tre gange over EU’s grænseværdi. Det har nu fået Kavat til nøje at gennemgå sin leverandørkæde.

»Vi har kvalitetssikring fra vores leverandører, og vi er meget overraskede over, at nogen af dem mislykkedes. Vi vil gå tilbage i kæden for at finde ud af, hvor, hvornår og hvordan det gik galt,« siger Magnus Ericson fra Kavat til Testfakta.

Stoffet PFOA er på EU’s kandidatliste over særligt farlige stoffer. To af støvlerne i testen viste sig at indeholde PFOA i mængder over grænseværdien i Norge (1 mikrogram pr. m2), nemlig støvlerne fra Viking og Din Sko, der indeholdt 2,4 og 2,2 mikrogram pr. m2. Støvlerne fra Ecco indeholdt 0,4 mikrogram pr. m2. Der er dog ingen grund til panik.

»Det er ikke gode stoffer, det handler om, men jeg ser ingen direkte sundhedsrisiko for brugeren af skoene, så længe de ikke sutter eller slikker på dem,« siger Bert- Ove Lund, toksikolog ved det svenske Kemikalieagentur. Se hele testen ved at klikke på grafikken herunder.

2014-48-test-grafik

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.