Julens bedste tilbehør: Discountrødkål overrasker i smagstest

De tre billigste glas rødkål i testen smager bedst.

Lad mig begynde med en anbefaling: Skal der køberødkål på bordet til julemiddagen, så udsæt ikke åbningen af glasset med rødkål til det allermest pressede tidspunkt i køkkenet juleaften, hvor arbejdet med steg, sovs og kartofler også er på sit højeste.

For trods stærke og relativt ungdommelige hænder måtte undertegnede bakse gevaldigt og i flere tilfælde tage hjælpemidler i brug, inden flere af glassene med rødkål kunne befris for deres låg. Til gengæld viser det sig, at det var besværet værd, for hele tre af glassene indeholder rødkål, som vil gøre sig rigtig godt på julebordet. Dermed ender testen med ikke færre end tre vindere.

Det er konklusionen, da smagspanelet har snuset, knast og smagt sig gennem de otte typer rødkål i testen. Panelet består i dagens anledning af Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, samt studerende ved Ernæring & Sundhed på Professionshøjskolen Metropol Jannie Thorsteinsdottir, der har gennemført kursus om sensorik og smagstest.

SÅDAN SKAL RØDKÅL SMAGE

Den optimale rødkål har en god balance mellem eddike og sødme. Der skal være et lidt bastant bid i kålen, som ikke må være blød. Farven skal være flot og klar, og udskæringen må ikke være for fintsnittet, så rødkålen minder mere om mos.

Flotte farver og godt knas

De tre rødkål, der alle bliver testet til fem ud af seks stjerner, har ud over velsmag det tilfælles, at de hører til i feltets absolut billigste ende. Alle har de en kilopris på under 10 kroner, mens resten af kålen i testen som minimum koster det tredobbelte.

»Den har en flot, mørkelilla farve, som minder om den friske rødkål. Den har en god syrlighed og en let sødme fra kålen,« siger Michael René om kålen fra First Price, der er den ene af tre vindere.

De øvrige to vindere er kålen fra Samsø Syltefabrik, der får ros for sin saftighed, gode knas og flotte farve, samt rødkålen fra Aldi, der vinder panelets gunst med sin fine balance mellem det søde og det syrlige, sin saftighed og et godt knas, selvom kålen er lidt blød.

»Alle tre gør det rigtig godt. Det er slet ikke et tosset udvalg,« siger Michael René.

DERFOR ER RØDKÅL VIGTIG PÅ JULEBORDET

Rødkålen fungerer som det syrlige element på juletallerknen og er med til at afbalancere den samlede smagsoplevelse. Desuden tilføjer rødkålen et knasende element til julemiddagen. Et komplet måltid rummer de fem grundsmage: sødt, surt, salt, bittert og umami (japansk for velsmag. Oplevelsen af umami i munden bliver ofte beskrevet med ord som mundfylde, tilfredsstillende og rig).

Til den innovative julemiddag

Er man til en lidt mere markant rødkål, skal man gå efter glasset med rødkål fra Claus Meyer. Stjernekokken har haft en gavmild hånd i krydderiskuffen og blandt andet drysset allehånde, kanel og laurbærblade i gryden.

»Hvis forventningen er en helt klassisk rødkål, ville jeg blive mindre glad, men hvis man har lyst til at prøve noget andet end det traditionelle, vil den være et godt input til den klassiske julemiddag. Men jeg er ikke glad for farven,« siger Michael René og henviser til kålens lysere røde farve, der skiller sig ud fra feltet.

Syrlig og moset

Farven er heller ikke helt i top på testens taber, den klassiske rødkål fra Beauvais, men det er især smagen, der får panelet til at vende tommelfingeren nedad.

»Den er meget skarpt syrlig og alt for domineret af eddike, og så er nogle af stykkerne så små, at der nærmest er tale om rødkålsmos,« siger Michael René. At rødkålen fra Beauvais taber, ærgrer Elisabeth Voss, kommunikationsdirektør i Orkla.

»Vi er naturligvis kede af kritikken. Vi synes selv, at produktet smager godt, og vi arbejder på at have den smag, som de fleste forbrugere foretrækker.«

Se hele testen ved et klik herunder.

2014-51-test-grafik

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.