Digital sikkerhed: Så sårbart er dit hjem

I takt med at fl ere af vores apparater kommer på internettet, bliver hjemmet i stigende grad sårbart over for hackerangreb. Men du kan gøre fl ere ting for at forebygge besøg af uventede cybergæster.

I takt med at fl ere af vores apparater kommer på internettet, bliver hjemmet i stigende grad sårbart over for hackerangreb. Men du kan gøre fl ere ting for at forebygge besøg af uventede cybergæster.

Printer, spillekonsol, netværksharddisk, smart-tv, medieafspiller eller satellitmodtager – et typisk hjem har i dag omkring fem apparater sluttet til internettet. Og det endda foruden computere, tablets og smartphones.

Hjemmets forbindelse til omverdenen er ikke uden risiko – alle apparaterne er nemlig i fare for at blive hacket og misbrugt af kriminelle. Men hvor stor er truslen egentlig? Det satte David Jacoby, sikkerhedsforsker hos Kaspersky Labs, sig for at finde ud af via et forsøg i eget hjem med egne apparater, som han gav sig til at hacke.

Tv’et kan styres af hackere

Resultatet var opsigtsvækkende. Forsøget afslørede ikke mindre end 15 hidtil ukendte sikkerhedshuller samt adskillige muligheder for misbrug og fjernstyring af David Jacobys enheder.

»Forsøget viste blandt andet, at jeg uden problemer kunne hacke mig ind og ændre ting i mit tv. For sjov udskiftede jeg baggrunden på tv’ets brugergrænseflade, så det nu viser et billede af en af mine yndlingskarakterer, Borat, « fortæller David Jacoby.

Lorem ipsum
Truslerne kommer ind i dit hjem via internetopkoblingen. Beskyt derfor dit wifi med en kode. Giv også routeren en unik adgangskode, så dine personlige indstillinger ikke kan ændres. De fl este routere kommer uden eller med et standardiseret password som ‘admin’, ‘password’ eller ‘1234’. Nulstil det, og lav dit eget.

Tal om truslerne

»Min test viste tydeligt, at der er behov for at tage itsikkerhedsdebatten et niveau længere ned for at håndtere den hackertrussel, som lige nu spreder sig som en løbeild, i takt med at flere ting kommer på nettet, og kravene til interaktion bliver større,« siger han og fortsætter:

»Generelt er vi ret gode til at beskytte vores computere med sikkerhedssoftware og sørge for, at vores enheder er garderet med de nyeste sikkerhedsopdateringer. De fleste ved, hvad en computervirus er, og er klar over, at vi skal have stærke adgangskoder, og at det er vigtigt at installere de seneste sikkerhedsopdateringer. Men får vi virkelig tænkt over alle relevante aspekter?«

David Jacoby mener, det er på tide, at vi begynder at tale om de nye sikkerhedstrusler. Og at vi gør det i et sprog, som alle forstår. Det gælder ikke kun forbrugerne, men også producenterne, som heller ikke gør nok for at sikre de nye internetforbundne apparater.

»Fremtiden vil kun byde på endnu større sårbarhed, så det er med at håndtere problemerne i opløbet,« slutter han.

6 TIPS TIL AT UNDGÅ AT FÅ DIT HJEM HACKET
Det vigtigste er at sikre internetforbindelsen, men der er også andre ting, du kan gøre for at beskytte dit hjem mod hacking
1 Skift navne og koder: Du skal skifte de forudindstillede brugernavne og adgangskoder på dine apparater. De er det første, en hacker vil gå efter.
2 Opdater: Hent og installer de nyeste opdateringer. Det lukker som regel de værste sikkerhedshuller.
3 Brug kryptering: Bruger du en netværksharddisk, skal fi lerne krypteres eller gemmes i en passwordbeskyttet zip-fil.
4 Opsæt privat netværk: På de fleste routere kan man opsætte et privat netværk, som kan begrænse adgangen til og fra dine apparater.
5 Giv begrænset adgang: Begæns dine apparaters adgang til internettet. Tillad dem kun at hente opdateringer  – og intet andet.
6 Overvåg trafikken: Vil du være sikker på, at der ikke foregår mistænkelig aktivitet, så overvåg den udgående netværkstrafik.Det kræver dog en del teknisk viden.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.