Smagstest: Her får du Danmarks bedste croissant

Vindercroissanten fra 7-Eleven har et godt bid.

Vindercroissanten fra 7-Eleven har et godt bid.

»Det er sørgeligt!« Erik Ellitsgaard, oldermand i Københavns Bagerlaug, er ikke begejstret.

På bordet foran ham ligger rester af croissanter fra Emmerys, Lagkagehuset, Guldbageren, 7-Eleven, Lidl og Føtex, som han netop har blindsmagt sammen med Tanya Junge Meibom og Michael René, begge levnedsmiddelkandidater fra Professionshøjskolen i København.

»Hvis mine croissanter er ligesom dem, jeg har fået i dag, er jeg flov,« erklærer bageren, som ud over titlen som oldermand desuden ejer Eriks Bageri på Amagerbrogade i København.

En god croissant er sprød i skorpen og umulig at spise uden at svine. Den har et lidt sejt bid og tydelige såkaldte rullelag i croissanten fra de mange gange, hvor smør rulles lagvis ind i dejen.

Læs også: Her får du Danmarks bedste supermarkedsbrød

Bake off ligner mest en croissant

De seks croissanter har ikke ligefrem imponeret dommerpanelet. Kun croissanten fra 7-Eleven kan vækker nogenlunde begejstring og ender med fire stjerner – feltets højeste karakter.

»Rent fagmæssigt er det den, der mest ligner en croissant. Den har et godt bid, men der kunne godt være mere smag,« siger Erik Ellitsgaard.

Dermed giver en bake-off-croissant, der ankommer som fabriksfremstillet frossen rådej til butikkerne, hvor den bliver bagt, baghjul til testens etablerede bagere.

»Der er ingen tvivl om, at industrien bliver dygtigere og dygtigere. De bruger millioner på at udvikle teknikker og produktionsmetoder. Den lille lokale bager skal virkelig stå tidligt op for at være med,« siger Erik Ellitsgaard.

Se hele smagstesten af croissant (klik for stort billede):

croissantsmagstest

Skuffende og sur luksus

Helt i bund ender croissanten fra luksusbagerkæden Emmerys, der er testens næstdyreste målt på kilopris og desuden den eneste økologiske i testen. Den får blandt andet kritik
for både at lugte og smage syrligt.

»Den syrlige duft giver en tam smag, og så er den hævet lidt for meget. Den behøver ikke være så stor,« siger Erik Ellitsgaard.

Placeringen i bunden af feltet kan Christian Wounlund, administrerende direktør i Emmerys, ikke genkende.

»Helt overordnet er vi meget stolte over vores croissant. Det er et håndlavet produkt, som alle vores andre produkter, og 100 procent økologisk, « siger direktøren og understreger, at bagerkædens gæster også er begejstrede for dens croissanter.

»Men smag er forskellig, og det må man acceptere,« fortsætter han.

Specialisering er vejen frem

Ifølge Erik Ellitsgaard er der én vej frem for bagerbranchen.

»Dem, der klarer sig bedst, har ikke et uendeligt sortiment. De vælger det, de er gode til, og holder fokus på det. Det var Emmerys rigtig dygtige til i begyndelsen,« siger han.

Læs også: Her får du Danmarks bedste supermarkedsbrød

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.