Stor test af streamingtjenester: Her er de bedste

Flere og flere benytter sig af en af de mange streamingtjenester.

Flere og flere benytter sig af en af de mange streamingtjenester.

Et nyhedsoverblik fra TV 2 News kører på din smartphone, mens du er på vej hjem i toget. Et par timer senere laver du aftensmad, mens du ser Netflix på en bærbar computer på køkkenbordet. Og når du endelig slapper af i sofaen ud på aftenen, ser dit barn DR Ultra på en tablet, mens du fanger det seneste afsnit af ‘Arvingerne’ på dit Smart TV.

For fem år siden havde langt de fleste danskere kaldt ovenstående scenario for ren fantasi – i dag er det en del af hverdagen.

Seks ud af ti husstande bruger streamingtjenester dagligt, og i knap fire ud af ti husstande er streamingforbruget steget det seneste år. Det viser en undersøgelse,
som Megafon har foretaget for Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

»Der er ved at ske et endegyldigt skifte i vores medieforbrug. Vi er gået fra at følge et fastlagt, redigeret program på tv-kanalerne til i højere grad selv at sammensætte vores program med streamingtjenester, « siger Lars Kabel, medieforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»For 10 år siden fik vi hovedsageligt dækket vores behov via tv’et, når vi kom hjem om aftenen. I dag ser vi også indhold på telefoner, tablets og computere på alle tider af døgnet,« siger han.

Se hele testen (klik for stor version):

streaming-test

Hvad er streaming?
Streaming er afspilning af digitalt indhold som musik og video via internettet. Indholdet bliver ikke hentet ned på dit apparat, men afspilles på stedet via din
netforbindelse. Streaming sker typisk på computer, smartphone, tablet eller Smart TV.
Hvis ikke du har Smart TV, kan du for eksempel bruge et hdmi-stik eller en Chromecast til at føre streaming fra computeren over på tv-skærmen.
De fleste streamingtjenester er abonnementsbaserede med månedlig betaling. Der findes også gratis tjenester.
Streamingtjenester kan både være tvkanaler og musiktjenester, men de mest populære er on demand-tjenester, som hovedsageligt indeholder film og serier.

Det tekniske halter

Streamingtjenesternes store succes i Danmark er blandt andet båret frem af, at internettets infrastruktur er stærk og stabil i store dele af landet. Alligevel er der plads til forbedring hos mange af tjenesterne.

»De danske forbrugere er vant til billede og lyd i høj kvalitet, og den kvalitet er der ikke mange tjenester, der lever op til på nuværende tidspunkt. Så selvom indholdet på mange måder er spændende, halter det generelt på det tekniske,« siger Rasmus Larsen, redaktør hos Flatpanels.dk, som har testet 10 førende streamingtjenester for Søndagsavisen.

Han forudser dog markante forbedringer de kommende år.

»For fem år siden var det helt utænkeligt, at man  kunne se så god kvalitet overinternettet, men i dag nærmer vi os, at det kan erstatte  normalt tv. Den udvikling vilfortsætte,« siger han.

Sådan kommer du i gang
Streaming forudsætter, at du har det rigtige udstyr at afspille med. Det vil sige en computer, et Smart TV, en tablet, en smartphone, en spillekonsol med internetadgang eller andet. Du skal ligeledes have et afspilningsprogram på apparatet – eksempelvis Flashplayer eller Quicktime.
Du skal sikre dig, at du har en hurtig nok internetforbindelse. Til standardkvalitet kan du bruge 3 Mbit-forbindelse, men for at være på den sikre side er det en god idé at investere i en 10 Mbit-forbindelse. Hvis du vil afspille de nyeste hd-formater, skal du op i 30 Mbit.
Sæt dig ind i, hvilke streamingtjenester der findes på markedet. Hvis du aldrig har  prøvet at streame før, kan du eventuelt starte med at streame programmer fra DR’s hjemmeside. Her er indholdet gratis, da du allerede har betalt indholdet via din licens.

Se hele testen (klik for stor version):

streaming-test

DR dumper med et brag

Selvom alle danske husstande opkræves godt 2.400 kroner om året i medielicens og dermed betaler til streamingtjenesten, ender public service-kanalen som solid bundprop i Søndagsavisens test af streamingtjenester.

»DR falder igennem, fordi billedkvaliteten er for dårlig,  og fordi tjenesten ikke er tilgængelig på flere platforme.Det er ikke godt nok,« mener Rasmus Larsen, redaktør på Flatpanels.dk.

Skuffende resultat

I Danmarks Radio skuffer resultatet.

»Det er jeg selvfølgelig ked af, men jeg trøster mig med, at vi allerede har fokus på kritikpunkterne og er på vej med tiltag inden for meget kort tid,« siger Michael Arreboe, kanalchef for Dr.dk, og fortsætter:

»Vi relancerede tjenesten for et år siden og forbedrede det tekniske markant. Nu er vi klar med tiltag, der forbedrer kvaliteten på de større skærme ved at introducere adgang til Chromecast og spillekonsoller. Vores mål er at levere en streamingoplevelse, der er konkurrencedygtig med de andre på markedet.«

Anderledes positiv er Rasmus Larsen over for Netflix, som får topkarakter.

»Netflix leverer flot billedkvalitet og har en god teknisk platform. Indholdet kan altid diskuteres, men Netflix har allerede vist, at de kan producere tv-serier i verdensklasse.«

Er der penge at spare for dig?
Ni ud af ti husstande betaler for flere tvkanaler, end de bruger. 13 procent af de danske husstande har derfor nedgraderet deres tv-pakke som konsekvens af streamingtjenester, og 4 procent har helt opsagt dem.
Men er der også penge at spare for dig? 
  • Prøv at registrere din husstands forbrug af tv-kanaler og streamingtjenester gennem en uge.
  • Sammenlign så prisen på din tv-pakke og nuværende streamingabonnementer med prisen for, hvad det vil koste dig at få de kanaler og tjenester udelukkende i streamingabonnementer.
Kilde til tal: Megafon for Forbruger- og Konkurrencestyrelsen blandt 2.573 repræsentativt udvalgte husstande.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.