Smagstest: Bærindhold er ikke afgørende for god marmelade

Den økologiske marmelade fra Änglamark har bedst bærsmag og konsistens.

Den økologiske marmelade fra Änglamark har bedst bærsmag og konsistens.

Det kan være, at produktudviklerne i supermarkedskoncernen Coop skal udveksle opskrifter hen over frokostbordet. For der er stor forskel på hindbærmarmelade købt i forskellige af koncernens butikker. Det viser en smagstest, som Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, og kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen, begge fra Professionshøjskolen Metropol i København, har gennemført for Søndagsavisen.

Blindtesten sender den økologiske hindbærmarmelade fra Änglamark, som sælges i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen, helt til tops, mens Irmas såkaldte skotske hindbærmarmelade må stille sig tilfreds med en placering på sidstepladsen.

Se hele testen her (klik for stor version):

hindbærmarmeladetest

Hvorfor hedder det sYLTETØJ ELLER MARMELADE?
Ifølge lovgivningen defineres syltetøj og marmelade sådan:
Marmelade er en blanding med passende geléagtig konsistens af sukker, pulp og/eller puré af en eller flere frugtsorter og vand. Marmelade af citrusfrugter kan
dog fremstilles af hel frugt snittet i stykker og/eller skiver.
Syltetøj er en blanding med passende tyktflydende konsistens af sukker og pulp, som indeholder hel frugt, stykker af frugt og/eller frugtdele.

Kilde: RETSINFORMATION.DK

God smag af bær vinder

Det er den helt rigtige smag af hindbær, der sender den økologiske marmelade til tops.

»Den har en rigtig god bærsmag. Det er den eneste i feltet, hvor jeg rigtig bider mærke i bærsmagen. Konsistensen er god, og farven er flot,« roser Preben Vestergaard Hansen.

Bærsmagen er til gengæld sværere at finde i taberen fra Irma.

»Den smager altså utrolig mærkeligt. Smagen afviger markant fra resten af feltet – og det er ikke på en god måde,« konstaterer Preben Vestergaard Hansen og bliver bakket op af Michael René.

»Den har en meget atypisk syrlighed. Der er ikke meget sødme her, og det skal der altså være.«

Irmas varechef, Leif SkreeLarsen, er ked af, at Irma endnu en gang er endt på sidstepladsen i Søndagsavisens smagstest.

»Den marmelade, som I  har testet, er en traditionelengelsk/skotsk marmelade, som er mere fast i konsistensen i forhold til mange danskproducerede marmelader. Vi har naturligvis også en typisk dansk marmelade, som nok burde have været valgt,« siger Irma-chefen.

Se hele testen her (klik for stor version):

hindbærmarmeladetest

60 procent bær kan ikke smages

Når man nærstuderer de otte glas, viser det sig, at bærsmagen i vindermarmeladen ikke skyldes, at det er det produkt, som har det største indhold af bær. Faktisk har vinderen og taberen præcis det samme procentvise indhold af hindbær. Det overrasker dog ikke smagspanelet.

»Mængden af bær er ikke nødvendigvis afgørende for smagen. Det afhænger af, hvilke bær man bruger. Hvor modne og smagsfulde de har været,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Det bekræfter blindsmagningen af de to marmelader med allerflest bær i, nemlig  marmeladen fra Rema 1000 med 55 procent og den fra Smagens Køkken, der har 60 procent bær. For i begge  tilfælde efterlyser smagspanelet mere bærsmag i deres kommentarer. 

»Her er der ikke så mange bær i,« lød Michael Renés kommentar til marmeladen fra Smagens Køkken.

»Der mangler virkelig bærsmag. Jeg har slet ikke  nævnt ordet i mine noter,« konstaterede Preben Vestergaard Hansen efterfølgende om Rema 1000’s hindbærmarmelade.

SÅDAN SKAL HINDBÆRMARMELADE SMAGE
En god hindbærmarmelade har en fl ot rød farve, der minder om hindbærrets naturlige farve. Bærsmagen skal være letgenkendelig, og der skal være en passende balance mellem syrlighed og sødme. Kernerne skal give et godt knas, og konsistensen skal være fast uden at være bastant.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.