Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Danskerne klar til at droppe kontanter

Mere end halvdelen af danskerne er klar til at afskaffe mønter og sedler og i stedet bruge de teknologiske muligheder, der er for betaling – eksempelvis via deres smartphone.

Mere end halvdelen af danskerne er klar til at afskaffe mønter og sedler og i stedet bruge de teknologiske muligheder, der er for betaling – eksempelvis via deres smartphone.

I takt med at mobiltelefoner, dankort og andre elektroniske betalingsmidler de seneste år har skubbet kontant betaling i baggrunden, er danskerne blevet mere parate til helt at vinke farvel til mønter og sedler.

Hele 57 procent mener, at det i mindre grad eller slet ikke vil være et problem, hvis kontanter helt afskaffes om en måned, mens 42 procent i nogen eller større grad vil finde det problematisk.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

»Det er en naturlig konsekvens af, at vi gennem mange år er blevet vænnet til at bruge dankort, netbank og smartphones,« siger Louise Byg Kongsholm, trendforsker og direktør for Pej-gruppen.

»Tanken om at afskaffe kontanter er ikke så fjern og utryg, som den var for bare tre år siden. Nu kender langt de fleste teknologien og har set, hvordan det virker,« siger hun.

Mobilbetaling populært

Det er især smartphones, som ser ud til at blive et førende betalingsmiddel inden for en kort årrække.

60 ud af 98 kommuner har allerede indført mobile betalingsmuligheder i mindst én offentlig institution, og Dansk Supermarked har netop lanceret mobilbetaling, som med tiden skal bredes ud til alle landets Netto-, Føtex- og Bilka-butikker.

Også de danske forbrugere har taget mobilbetaling til sig. De seneste tre måneder er der månedligt overført mere end en milliard danske kroner via mobiltelefoner i Danmark.
»Der er en enorm interesse for at kunne betale med smartphones – både fra forretningsdrivende, kommuner og forbrugere. Det har udviklet sig langt hurtigere, end vi havde forventet,« siger Mark Wraa-Hansen, chef for MobilePay-divisionen i Danske Bank.

»Kontanter er besværligere at håndtere. Både for forbrugerne og især for butikker, fordi kontanter skal tælles op og afleveres til banken. Mobilbetaling fjerner de her irritationer,« siger han og understreger, at Danske Bank fortsat vil have kontanter, lige så længe der er forbrugere, som foretrækker brugen af mønter og sedler.

så tit betaler vi kontant
  • Dagligt 16%
  • Ugentligt 38%
  • Månedligt 28%
  • Kvartalsvist 8%
  • Halvårligt 5%
  • Årligt eller sjældnere 2%
  • Aldrig 2%
  • Ved ikke 1%

Kilde: YouGov, 1.006 svar

Bekymrede ældre

Og det er en melding, som måske vil berolige en del af de ældre borgere.

For mens det kun er 14 procent i aldersgruppen 18-35 år, som finder det problematisk at afskaffe kontanter, bekymrer det 29 procent over 55 år.

»Der er rigtig mange bekymrede ældre, som ikke er trygge ved den her udvikling, og som føler, at de bliver overset i forbifarten. Den gruppe er kun trygge ved at bruge kontanter, og derfor er det afgørende, at man fortsat kan bruge mønter og sedler i Danmark,« siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes